Свет

Ен-Би-Си: САД и Европа покренуле иницијативу украјинских мировних преговора

Забринути због тога што је рат доспео у ћорсокак, западни званичници наводно разговарају о кијевским уступцима зарад мира
Ен-Би-Си: САД и Европа покренуле иницијативу украјинских мировних преговора© Tanjug/AP Photo/Efrem Lukatsky

Амерички и европски званичници почели су поверљиве разговоре с украјинским властима о склапању мировног споразума Русије и Украјине, пренео је "Ен-Би-Си њуз" на основу два извора из америчке администрације.

Један бивши и један садашњи високи званичник САД рекли су, под условом анонимности, да се разговори – покренути јер су амерички и европски званичници забринути да је рат у ћорсокаку, те преиспитују могућност наставка помоћи Кијеву – тичу онога чега би Украјина можда морала да се одрекне не би ли постигла договор с Русијом.

Неки разговори, које су званичници описали као деликатне, одржани су прошлог месеца током састанка Контакт групе за одбрану Украјине.

"Ен-Би-Си њуз" преноси да администрација председника САД Џозефа Бајдена брине да Украјина више неће имати снаге, док се чини да Русија има неограничене залихе за ратовање. Такође, констатује да од почетка рата између Израела и Хамаса украјински сукоб привлачи мање пажње јавности, што би могло да отежа слање додатне помоћи Кијеву.

"Што се тиче преговора, све је на Украјини. Фокусирани смо на то да наставимо да снажно подржавамо Украјину док брани своју слободу и независност ", навела је у саопштењу портпаролка Савета за националну безбедност Беле куће Адријен Вотсон.

Додала је да су САД учествовале с Украјином у разговорима на тему мировног споразума, али је рекла да Бела кућа у овом тренутку није упозната ни са каквим другим разговорима са Украјином о преговорима.

image