Свет

Турска одобрава чланство Шведске у НАТО до краја године: Ако не буде инцидената

"Постоје позитивни сигнали, видимо конструктиван приступ Стокхолма, каже извор у Великој народној скупштини Турске
Турска одобрава чланство Шведске у НАТО до краја године: Ако не буде инциденатаGetty © Рhoto by Burak Kara

Процес ратификације протокола о чланству Шведске у НАТО-у може да се заврши пре краја године ако не буде инцидената који би могли да утичу на ситуацију, рекао је извор у Великој народној скупштини Турске.

"У четвртак парламентарна комисија за спољне послове почеће да разматра захтев Шведске. Постоје позитивни сигнал, видимо конструктиван приступ Стокхолма. У случају да не буде ексцеса, процес може да се заврши до краја године", наводи саговорник агенције.

И председник турског парламента Нуман Куртулмуш је недавно рекао да се нада брзом завршетку процеса чланства Шведске у НАТО.

Финска и Шведска су након почетка Специјалне војне операције у мају 2022. године, поднеле захтеве за улазак у НАТО. Финска је 4. априла постала 31. чланица Алијансе. Шведска апликација још увек није добила коначно одобрење Мађарске и Турске.

Шведска је, као чланица Европске уније, у преговорима са турским председником Реџепом Тајипом Ердоганом пристала, у замену за ратификацију апликације, да помогне у интензивирању процеса приступања Турске ЕУ. Истовремено, генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг истиче да питања приступања Шведске НАТО-у и приступања Турске ЕУ "нису у вези једно са другим".

image