Свет

Француска издала налог за хапшење Башара ел Асада

Осим сиријског лидера, оптужнице су подигнуте и против његовог млађег брата Махера ел Асада, команданта Сиријске републиканске гарде, као и још двојице генерала
Француска издала налог за хапшење Башара ел Асадаwww.globallookpress.com © Wang Haizhou/XinHua

Француске власти издале су међународну потерницу за сиријским председником Башаром ел Асадом, због оптужби за употребу хемијског оружја 2013. године, јавља агенција Франс прес.

Напомиње се да је "Асад осумњичен и за саучесништво у ратним злочинима у вези са нападима на опозицију у којима је у августу 2013. године у близини Дамаска убијено скоро 1.500 људи". 

Како се наводи, расписана су укупно четири налога за хапшење у вези са употребом хемијског оружја. Осим сиријског лидера, оптужнице су подигнуте и против његовог млађег брата Махера ел Асада, команданта Сиријске републиканске гарде (елитна војна јединица), као и још двојице генерала, чија имена агенција није навела.

Сва четворица оптужена су за "злочине против човечности и саучесништво у ратним злочинима". 

Дамаск још није коментарисао налог за хапшење Асада.

У октобру је објављено да је Француска издала међународну потерницу за још четворицом високих команданата сиријске војске.

У августу 2013. у предграђу Дамаска , Источна Гута, догодио се напад хемијским оружјем, у којем је, према различитим изворима, погинуло од неколико стотина до 1.500 људи.

Америчка обавештајна служба саопштила је да "иза напада стоје владине снаге", што је Дамаск негирао.

image
VV inauguration
banner