Свет

Шолц: Израел има право да постоји; Ердоган: Хамас је ослободилачка организација

Мора одмах доћи до прекида ватре, поручио је турски председник који се налази у посети Немачкој
Шолц: Израел има право да постоји; Ердоган: Хамас је ослободилачка организација© Tanjug/AP Photo/Markus Schreiber

Израел мора одмах да прекине војне операције против Хамаса и пристане на прекид ватре, изјавио је турски председник Реџеп Тајип Ердоган који се налази у посети Немачкој.

"Председник Ердоган изјавио је да израелски напади на Палестину морају да се окончају и да је важна реакција целог света на кршења људских права", наводи се у саопштењу из кабинета турског председника након састанка са немачким председником Франком-Валтером Штајнмајером.

"Прекид ватре мора одмах бити успостављен", додаје се у саопштењу, а преноси портал "Тајмс оф Израел".

На заједничкој конференцији за медије са немачким канцеларом Олафом Шолцом Ердоган је описао Хамас као "ослободилачку организацију" и оптужио Израел за геноцид у Појасу Газе.

"Приоритет за све нас је да обезбедимо прекид ватре и испоруку хуманитарне помоћи", рекао је турски председник.

Поручио је да најновији догађаји показују да је решење о две државе из 1967. године неизбежно.

Немачки канцелар Олаф Шолц изјавио је у Берлину да је за Немачку право Израела на постојање непобитно, додавши да није тајна да Немачка и Турска имају различите погледе на сукоб у Појасу Газе.

Он је додао да у Немачкој нема места за антисемитизам, без обзира на то да ли је реч о политички или верски мотивисаној мржњи према Јеврејима, преноси Танјуг извештај "Франкфуртер алгемајне цајтунга".

image