Свет

Шолц против Ердогана: Немачки канцелар због Израела блокира турску куповину "јурофајтера"

НАТО има проблем са ставовима Анкаре
Шолц против Ердогана: Немачки канцелар због Израела блокира турску куповину "јурофајтера"Getty © Christopher Furlong / Staff

Мало је вероватно да ће немачки канцелар Олаф Шолц пристати на нови захтев турског председника Реџепа Тајипа Ердогана да купи авионе "јурофајтер тајфун", јер тензије тињају око бројних питања, укључујући турску осуду Израела, пише "Блумберг".

Ердоган ће вероватно тражити од Шолца на састанку у Берлину у петак да укине блокаду продаје борбених авиона који су му потребни да "подмлади" ваздухопловне снаге, кажу турски званичници упознати са овим питањем. Немачка производи "јурофајтере" у сарадњи са још три земље.

Не очекује се да ће канцелар дати пристанак, рекли су немачки званичници, наводећи дипломатске напетости између НАТО и Турске због преузимања система противваздушне одбране од Русије, војних акција против курдских снага у Сирији и одлагања ратификације чланства Шведске у НАТО.

Ердоганов коментар да је Израел "терористичка држава", док Хамас "брани Појас Газе" посебно је узнемирила Берлин и Шолца који ће, током састанка са Ердоганом, поново изнети чврст став Немачке да јеврејска држава има право да се брани после напада Хамаса 7. октобра.

image