Русија

Министарство одбране Русије: Уништeнa два десантна чамца, велики губици Украјине за 24 часа

Руски ПВО системи уништили су 20 дронова, пет ракета ХИМАРС и две украјинске противбродске ракете "нептун"
Министарство одбране Русије: Уништeнa два десантна чамца, велики губици Украјине за 24 часа© Tanjug/AP Photo/Felipe Dana

Оружане снаге Русије уништиле су два десантна чамца украјинских снага, у којима су се налазили њихови војници, у правцу Херсона, а заједно са тим и један противтенковски топ, открио је за "РИА Новости" неименовани извор. 

Војници групе трупа "Дњепар" из специјално опремљених дронова, изнад положаја украјинске војске, бацају летке позивајући војнике Оружаних снага Украјине да се предају руској војсци.

Према најновијим подацима руског Министарства одбране, у Херсонском правцу Украјина је за 24 сата изгубила 75 војника, артиљеријски систем М777, две хаубице "Мста-Б" и самоходну артиљеријску јединицу "гвоздика". 

Само у том правцу, подсетимо, Министарство одбране Русије је јавило да су Украјинци за недељу дана изгубили 460 војника.

Украјинци, иначе, без успеха покушавају да пређу на леву обалу реке Дњепар.

И прошле недеље, у четвртак, уништена су два украјинска чамца, која су се кретала реком. 

Руске снаге тренутно контролишу 75 одсто Херсонске области, која се након референдума прошле године припојила Русији. Ипак, украјинске снаге за сада држе под контролом десну обалу Дњепра и град Херсон. 

У Запорошком правцу руске снаге су за 24 часа одбиле четири напада и нанеле штету двема украјинским бригадама. У том правцу, губици у људству за Украјину износили су 140 војника. Уништен је и један тенк, два оклопна возила, и три аутомобила. 

У правцу Доњецка, руска војска одбила је два напада Украјинаца. У том правцу, Украјинци су изгубили 180 војника и пет јединица војне технике, у које спада и једно америчко борбено возило пешадије "бредли" и хаубица "Мста-Б". 

У Јужнодоњецком правцу, Руси су уништили 70 војника Оружаних снага Украјине, али и пет јединица технике. Једна од њих је противбатеријска радарска станица АН/ТПКу-5 америчке производња, а међу њима су и два оклопна транспортера. 

У правцу Купјанска у Харковској области и Красног Лимана у Доњецкој области, Украјинци су изгубили укупно 230 војника, јавља МО Русије. Уништена су и два оклопна возила, три аутомобила и два пикапа. 

Руске снаге током последња 24 сата гађале су и складиште горива за украјинску војну технику у лучком граду Одеси на Црном мору. 

У Дњепропетровској области уништено је и складиште муниције. 

Министарство одбране Русије додаје да су руски ПВО системи, такође, уништили 20 дронова, 5 ракета ХИМАРС и две украјинске противбродске ракете "нептун". Морска авијација руске Црноморске флоте уништила је и један брзи десантни чамац и седам украјинских чамаца без посаде.

image