Свет

Орбан билбордима ударио на Фон дер Лајенову: Не играјмо на њихове ноте

Сличну кампању владајућа партија у Мађарској спровела је и 2019. против претходног шефа Европске комисије
Орбан билбордима ударио на Фон дер Лајенову: Не играјмо на њихове ноте© Tanjug/AP Photo/Virginia Mayo

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен нашла се на мети владајуће партије у Мађарској – у оквиру кампање за европске парламентарне изборе следећег јуна, Фидес је поставио билборде на којима је приказује са Алексом Сорошем, сином милијардера рођеног у Мађарској Џорџа Сороша, иначе великог непријатеља странке премијера Викотра Орбана.

"Не играјмо на њихове ноте", слоган је билборда.

Слични билборди појавили су се и 2019. године – тада је уз Сороша Старијег био претходник Фонд дер Лајенове Жан-Клод Јункер. На притисак из Брисела и под претњом ЕПП, главне групе десног центра у Европском парламенту, да ће их искључити из чланства, Фидес је тада скинуо билборде после неколико дана.

Орбанова странка је након две године ипак изашла из поменуте групације.

Брисел је иначе блокирао милијарде евра у фондовима ЕУ због политике Фидеса, то јест неиспуњавања обавеза у вези са независношћу правосуђа, академским слободама, те правима ЛГБТ+ популације.

Очекује се да ће Мађарска бити главни фокус следећег самита ЕУ средином децембра, као земља Уније која је наклоњена Русији и скептична према плановима да се Украјини придружи блоку.

Орбан је недавно покренуо истраживање јавног мњења у Мађарској с питањем да ли ЕУ треба да издвоји више средстава Украјини или да јој одобри чланство.

image