Свет

Орбан: У ковчег ЕУ сваки дан се закуцава све више ексера

Европска унија би могла да се распадне због политике Брисела, каже премијер Мађарске Виктор Орбан који је данас поново изабран за председника Фидеса
Орбан: У ковчег ЕУ сваки дан се закуцава све више ексера© Tanjug/AP Photo/Fermin Rodriguez

Премијер Мађарске Виктор Орбан данас је поново изабран за председника Фидеса, на 30. конгресу те владајуће странке.

Конгрес је за заменике лидера странке изабрао Габора Кубатова, Силарда Немета, Лајоша Косу и посланика Европског парламента Кинга Гала, пренела је агенција МТИ.

Орбан је изабран са 1.190 гласом "за".

Виктор Орбан је био председник Фидеса између 1993. и 2000. године и од 2003. до данас.

Он је, на конгресу, поручио да садашња политика Брисела "закуцава последње ексере у ковчег" Европске уније.

Ако се та политика настави, и без радикалних промена, Унија ће се распасти, поручио је Орбан.

"Дубоко сам уверен да морамо рећи 'не' бриселском моделу Европе, јер је он нестабилан или, говорећи на мађарском, нема будућност. Уверен сам да у Бриселу сада уништавају Европу и воде је ка уништењу. Сваким даном у ковчег ЕУ закуцава се све више ексера и ако се тако настави доћи ће њен крај", казао је мађарски премијер.

Он је додао то мора да буде спречено, јер је у "њиховом интересу да ЕУ остане јединствена".

"Европска унија не сме бити напуштена, већ промењена, а то је могуће само у случају радикалних промена у Бриселу. Без промене ће доћи крај, и то неће бити театрално, неће бити ничег херојског у томе", рекао је Орбан.

Мађарски премијер је истакао да се Будимпешта противи "испирању мозгова од стране бриселских бирократа, мигрантским инвазијама, родној пропаганди, војним фантомима, неприпремљеном чланству Украјине у ЕУ и зеленој идеологији која све више показује комунистичке, па чак и јакобинске симптоме".

"Ми се бранимо од покушаја Брисела да поткопа наш суверенитет, од Сорошеве империје која истовремено напада из Брисела и Вашингтона", поручио је Орбан.

Мађарска, како је додао, каже "да" зеленој енергији и "не" зеленој идеологији.

image