Свет

И то смо дочекали: Буџетска криза у Немачкој

Судска одлука без преседана, која ограничава могућност владе да троши ванбуџетска средства, изазвала је хаос у Bерлину
И то смо дочекали: Буџетска криза у Немачкој© Tanjug/AP Photo/Markus Schreiber

Немачка је, у одговору на ранију пресуду Савезног уставног суда, ванредно замрзла потрошњу - што је довело до незапамћене буџетске кризе која је потресла највећу економију у ЕУ.

Немачка влада и даље разматра могуће импликације судске одлуке, која је довела у питање стотине милиона евра специјалних фондова који нису у оквиру званичног буџета.

Министарство финансија у Берлину у понедељак је замрзнуло практично сва нова одобрења за потрошњу у овој годину, у покушају да утврди шири и дугорочнији утицај судске одлуке, наводи се у писму упућеном владиним министарствима у које је "Блумберг" имао увид.

Одлука суда без преседана довела је у питање целокупан финансијски план, укључујући субвенције за фабрику микрочипова и обнову железничке инфраструктуре.

Високи званичници су чак почели и да отказују раније најављене састанке, како би изашли на крај са новонасталим проблемима.

Судије су донеле одлуку да 60 милијарди евра неискоришћених задужења намењених за сузбијање последица пандемије не може бити пребачено у фонд за иницијативе попут развоја зелене производње и ширења соларне енергије.

Пресуда ће вероватно утицати и на друге специјалне фондове, попут оног намењеног за помоћ домаћинствима која се суочавају са високим ценама енергената, рекао је министар економије Роберт Хабек.

Ако званичници закључе да се одлука односи на ширу потрошњу, како се очекује, министар финансија Кристијан Линднер мораће ретроактивно да урачуна најмање 30 милијарди евра новог дуга у ревидирани савезни буџет за 2023. годину, преноси "Блумберг".

Он би тако био приморан да одустане од свог плана за обнављање уставних правила која ограничавају ново задуживање, познато као "кочница дуга", што је кључно предизборно обећање његове Слободне демократске странке (ФДП).

Пресуда је довела до нових свађа око буџетских приоритета унутар владајућег савеза Социјалдемократа (СПД) канцелара Олафа Шолца, Зелених и ФДП-а.

Кевин Куехнерт, генерални секретар СПД-а, рекао је у уторак да је његова странка посвећена проналажењу новца за затварање рупе од 60 милијарди евра коју је створила судска пресуда.

Тај новац је кључан за међународну конкурентност Немачке и климатску трансформацију, а странка такође неће пристати ни на какво смањење у областима као што су социјална давања, рекао је Куехнерт у интервјуу за јавни сервис АРД.

"То није оно због чега је СПД изабран 2021. и ми то никада не бисмо подржали у парламенту", рекао је он.

Немачка има 29 ванбуџетских фондова у вредности од око 870 милијарди евра, мада се не очекује да ће пресуда утицати на војну потрошњу од 100 милијарди евра, како је записано у уставу.

Чланови одбора за буџет у Бундестагу требало je прошле седмице да припреме савезни буџет за наредну годину, али је коначни договор одложен због судске пресудом.

image