Свет

Си Ђинпинг: Зауставити колективно кажњавање становника Појаса Газе

Разлог због којег је палестинско-израелски сукоб актуелан и дан данас је тај што су се права Палестинаца дуго игнорисала, истиче лидер Кине
Си Ђинпинг: Зауставити колективно кажњавање становника Појаса Газе© Tanjug/Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Председник Кине Си Ђинпинг данас је, на ванредној седници БРИКС-а посвећеној ситуацији на Блиском истоку, изјавио да треба зауставити колективно кажњавање људи који живе у Појасу Газе, као и да је потребно спречити ширење палестинско-израелског сукоба на друге земље региона.

"Основни разлог због којег се палестинско-израелска ситуација наставља и дан данас је тај што се право палестинског народа на државност, опстанак и повратак дуго игнорисао", појаснио је он, преносе "РИА Новости".

И он је, као и председник Русије, позвао на прекид борби, ослобађање талаца и формирање две државе, односно, поред Израела, и палестинске државе.

"Земље БРИКС-а треба да иступе као глас правде и мира", додао је он. 

Кина, како је рекао, позива на сазивање ауторитативне међународне мировне конференције што је пре могуће, у циљу постизања међународног консензуса о миру и проналаска праведног и трајног решења палестинског питања.

Говорећи о предстојећем самиту БРИКС-а, којим ће 2024. председавати Русија, Си Ђинпинг је казао да ће подржати то руско председавање организацијом, и додао да је Пекинг спреман за отпочињање једне нове ере сарадње у оквиру БРИКС-а.

image