Свет

Сијарто: Не одустајемо од енергетске сарадње с Русијом

Мађарска се не води политичким, већ практичним ставовима и не жели да одустаје од извора своје енергетске стабилности
Сијарто: Не одустајемо од енергетске сарадње с Русијом© Tanjug/Attila Kovacs/MTI via AP

Мађарска неће одустати од енергетске сарадње са Русијом већ ће је наставити руководећи се практичним, а не политичким ставовима, поновио је министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто, пренео је ТАСС.

"Не желимо да одустанемо ни од једног извора који тренутно обезбеђује енергетску безбедност Мађарске. Истовремено, желели бисмо да привучемо додатне изворе, по могућности угљенично неутралне изворе енергије", рекао је министар спољних послова.

Сијарто је након састанка у Будимпешти са министрима енергетике Азербејџана, Грузије и Румуније, рекао да "Мађарска на куповину енергије гледа као на ствар физичке реалности, а не као политичке преференције". Зато Будимпешта, каже министар, неће дозволити да "било ко врши притисак на њу да напусти било који извор енергије".

Мађарска влада остаје посвећена диверзификацији, али то не би требало да доведе до напуштања поузданих извора и рута испоруке. Диверзификација за њих значи привлачење још више извора, а никако замену постојећих.

Русија је иначе главни извозник енергије у Мађарску и ове године испоручила јој је 4,8 милијарди кубних метара гаса, углавном преко гасовода Турски ток и његових кракова кроз Бугарску и Србију.

Мађарска је такође добила више од 3,5 милиона тона нафте кроз јужни крак нафтовода Дружба, који пролази кроз територију Украјине, а очекује се да ће до краја године тај обим порасти на приближно 4,8 до пет милиона тона. Поред тога, нуклеарна електрана "Пакс" ради на руско нуклеарно гориво.

image