Свет

САД: Русија је крива без обзира на резултате истраге

Вашингтон ипак сматра Москву кривом за инцидент у Пољској
САД: Русија је крива без обзира на резултате истраге© Tanjug/AP Photo/Michal Dyjuk

Бела кућа је саопштила да Сједињене Америчке Државе сматрају Русију одговорном за ракетни инцидент у Пољској, без обзира на резултате истраге.

Портпаролка Савета за националну безбедност Беле куће Адријен Вотсон рекла је да САД нису виделе "ништа што би било у супротности са прелиминарном проценом председника (Пољске Анджеја) Дуде да је ова експлозија највероватније последица украјинске противваздушне ракете која је, нажалост, пала у Пољску."

"Без обзира на то, какви год били коначни закључци, јасно је да је страна која је на крају одговорна за овај трагични инцидент Русија, која је лансирала салву пројектила на Украјину посебно намењених за гађање цивилне инфраструктуре. Украјина је имала – и има – свако право да се брани", поручила је она.

Две особе су погинуле када у експлозији у селу на пољско-украјинској граници коју је изазвале ракете за које се најпре тврдило да су руске производње да би се касније испоставило да су у питању ракете противракетног система С-300 који користи украјинска војска.

Амерички председник Џозеф Бајден рекао је на брифингу за медије да je мало вероватно да је Русија испалила ракете.

На питање новинара да ли су у питању руски пројектили, Бајден је рекао: "Постоје прелиминарне информације које то оспоравају. Не желим то да кажем док потпуно не истражимо. Али је мало вероватно, с обзиром на путању, да су испаљене из Русије. Али видећемо. Видећемо."

Пољски председник Анджеј Дуда такође је одбацио могућност да су у питању руске ракете, као и генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг.

Москва је саопштила да њихове снаге нису гађале циљеве у близини украјинско-пољске границе, као и да је из фрагмента пројектила јасно да је реч о ПВО наоружању које користи Украјина.

Украјински председник Владимир Зеленски је, са друге стране, најпре оптужио Русију да је одговорна за напад и позвао НАТО да реагује, да би касније његови војни официри признали да су у питању украјинске ракете којима су покушавали да пресретну руске.

image