Свет

ОДКБ: Апелујемо на све земље да подрже формирање праведнијег светског поретка

Нова геополитичка реалност и убрзано формирање мултиполарног света наглашавају потребу за одрживим системом безбедности на евроазијском простору, наводи се у заједничкој изјави министара спољних послова држава чланица Организације Уговора о колективној безбедности
ОДКБ: Апелујемо на све земље да подрже формирање праведнијег светског поретка© Виктор Толочко / Sputnik / РИА Новости

Државе-чланице Организације Уговора о колективној безбедности спремне су да формирају безбедносну архитектуру у Евроазији са свим заинтересованим државама или удружењима држава у складу са циљевима и принципима Повеље УН, следи из изјаве шефова дипломатија земаља ОДКБ објављене на сајту руског Министарства спољних послова.

У изјави се наводи да су министри спољних послова земаља-чланица ОДКБ забринути због "изазова у области међународне и регионалне безбедности, укључујући кризу система европске безбедности".

Изградња и модернизација офанзивних војних способности земаља, напуштање система уговора о контроли наоружања и провокативне акције подривају глобалну стабилност и наносе штету међународној и регионалној безбедности, наводи се у заједничкој изјави министара спољних послова држава чланица Организације Уговора о колективној безбедности (ОДКБ) о заједничким приступима осигурању безбедности евроазијског простора.

"Са жаљењем констатујемо све већу улогу фактора силе у међународним односима и ширење конфликтног простора.  Уверени смо да су судбине народа свих земаља међусобно повезане. Ниједна држава не треба да осигурава своју безбедност на рачун других. С тим у вези, изражавамо забринутост због изазова у области међународне и регионалне безбедности, укључујући кризу европског система безбедности", наводи се у саопштењу.

Како се додаје, полазећи од принципа недељиве безбедности у глобалном и регионалном аспекту, државе чланице ОДКБ отворене су за заједничко деловање на формирању безбедносне архитектуре са свим заинтересованим државама и међудржавним удружењима у складу са циљевима и принципима Повеље УН.

"Нова геополитичка реалност и убрзање формирања мултиполарног света наглашавају потребу за одрживим системом безбедности на евроазијском простору", наводи се у документу.

Напомиње се да за "јачање атмосфере добросуседства, која постаје све виталнија за динамично развијајуће државе евроазијског простора, треба да се обезбеде услови за истински и трајни мир, гарантујући заштиту од сваке претње.

"Апелујемо на све земље да се придржавају принципа недељивости безбедности у глобалним и регионалним аспектима, да подрже формирање праведнијег светског поретка заснованог на различитим цивилизацијама, односу снага и интереса свих учесника у међународној заједници", наводи се.

"Такође, истичемо потребу да се минимизира могућност сукоба у међудржавним односима, обезбеди универзална, свеобухватна, одржива безбедност заснована на сарадњи, користећи релевантне међународне механизме", закључује се.

image
Парада победе у Москви уживо на РТ Балкан
banner