Свет

Процурели извештај Бундесвера: Немачка се припрема за рат са Русијом

Немачки лист "Шпигл" објавио је детаље документа у којем начелник генералштаба Бундесвера позива на "ремонт" војске због наводне претње од отвореног сукоба НАТО и Русије
Процурели извештај Бундесвера: Немачка се припрема за рат са Русијомwww.globallookpress.com © www.imago-images.de

Врх немачке војске сматра да је неопходна суштинска реорганизација Бундесвера због стрепње да је директан сукоб са Русијом на источном боку НАТО-а "поново постао могућ", и да Немачка мора бити спремна да реагује и без помоћи САД.

У поверљивом војном документу од 68 страна под насловом "Оперативне смернице за оружане снаге" израђеном крајем септембра, начелник генералштаба Бундесвера Еберхард Зорн наредио је да се немачка војска мора боље припремити за могући сукоб са Русијом, преноси "Шпигл" који је имао увид у копију документа.

"Напади на Немачку могу да се десе без упозорења и да проузрокују велику, можда чак и егзистенцијалну штету", пише Зорн у документу, и додаје да су способност Бундесвера да се брани и његова борбена готовост "од суштинске важности за опстанак" земље.

Зорн сматра да "фокус на иностране мисије који је трајао око три деценије", попут оне у Авганистану, "више не одговара актуелној ситуацији и изненађењима која угрожавају систем", већ да се Бундесвер мора припремити за "присилни рат" код куће.

"Шпигл" додаје да ће Бундесвер хтети да опозове већину својих војника из Малија, где су распоређени у оквиру мисије УН.

У документу се саопштава да Немачка мора играти водећу улогу у обезбеђивању источног бока НАТО-а, и да обезбеди "робусније" оружане снаге које ће бити трајно позициониране на домаћем терену.

Директива начелникa генералштаба Бундесвера у вези је са прекретницом у европским спољним односима о којој је Шолц говорио у јуну ове године.

Након што је Немачка пристала да пошаље део сопственог наоружања Украјини, немачки канцелар је најавио да ће обезбедити 100 милијарди евра за модернизацију немачке војске услед наводне руске претње.

Иако најновији документ представља радикалну промену у немачкој војној политици, "Шпигл" указује да појачавање војних снага на источном боку НАТО-а постоји од 2014. године када је Крим постао део Руске Федерације.

Међутим, извештај који је процурио може бити знак да су немачки војни команданти постали фрустрирани оним што виде као спор одговор њихове владе на ранија обећања новца.

"У Украјини бесни рат, али су овдашње процедуре још у мирнодопском режиму, док инфлација једе новац", изјавио је за Ројтерс један војни званичник.

"Уговори за неке од типова муниције су одобрени, али то је само кап у мору у поређењу са оним што нам је заиста потребно", изјавио је други извор, указавши да Немачка још није надокнадила муницију коју је послала Украјини.

Немачка је, након почетка руске војне интервенције, Кијеву испоручила 14 самоходних хаубица и 13.500 граната из сопствених залиха.

image