Свет

Кинеске рафинерије желе више руске нафте

Решење још увек није донето, а забринутост расте јер је Европска унија спремна да забрани финансирање, осигурање и испоруку руске нафте за три недеље
Кинеске рафинерије желе више руске нафтеwww.globallookpress.com © Stefan Sauer/dpa

Највеће кинеске нафтне компаније тражиле су помоћ владе како би одржале проток сирове руске нафте уочи санкција Европске уније које би требало да ступе на снагу у децембру.

Извори су за "Блумберг" рекли да су рафинерије забринуте јер нису сигурне како ће разрадити канале плаћања, логистику и осигурања која су потребна за наставак куповине од групе ОПЕК+ и након 5. децембра.

Компаније, према писању поменутог медија, разматрају повећање обима руске нафте која се транспортује цевоводима, успостављање банке преко које би се обављала плаћања и одржавала веза са Москвом и слично.

Решење још увек није донето, а забринутост расте јер је Европска унија спремна да забрани финансирање, осигурање и испоруку руске нафте за три недеље, осим ако се не испуне услови за изузеће.

Азијски увозници траже решења која не укључују банке, осигуравајуће клубове и бродовласнике из ЕУ, додаје "Блумберг".

Председник Сједињених Америчких Држава Џозеф Бајден недавно је оценио да је важно одржати проток руске нафте како би се спречио шок у снабдевању који би изазвао скок цена. Америчка министарка финансија Џенет Јелен подржала је идеју о ограничењу цене нафте којом би се пошиљке изузеле из европских санкција.

image
Парада победе у Москви уживо на РТ Балкан
banner