Свет

Напади Хута на Израел угрожавају мировне преговоре Саудијске Арабије са Јеменом

САД прете нападом на главни град Јемена Сану, а командант обалских одбрамбених снага Хута Мухамед ел Кадири упозорава да ће адекватно одговорити на свако страно мешање
Напади Хута на Израел угрожавају мировне преговоре Саудијске Арабије са Јеменомwww.globallookpress.com © Hani Al-Ansi

Планови Саудијске Арабије да склопи мировни споразум са Јемену угрожени су због напада Хута на Израел и заплене комерцијалног брода у Црвеном мору који је повезан са Израелом, извештава британски "Гардијан".

У Вашингтону расте притисак да се Хути означе као терористичка организација, што би могло да угрози саудијски мировни споразум.

Постоје и извештаји да су САД спремне да нападну Хуте у главном граду Јемена Сани, уколико заплењени брод не буде ослобођен.

Прошле недеље Саудијска Арабија је позвала званичну владу Јемена, коју признају УН, на наставак преговора у Ријаду. Споразум који је предложила Саудијска Арабија предвиђа да саудијске снаге у року од шест месеци напусте Јемен, а укључује и споразум о буџету, према коме би значајне суме новца биле усмерене на сиромашни север под влашћу Хута, које подржава Иран.

Саудијска Арабија жели да што пре оконча овај сукоб.

У две рунде преговора, саудијски план је представљен Председничком лидерском савету (ПЛЦ), коалицији која представља владу Јемена са седиштем у Адену, супротстављену Хутима.

Лидери Хута, који су се прогласили делом проиранске "осовине отпора" у израелском рату са Хамасом, изражавају солидарност са Палестинцима у Гази.

Неки сматрају да је испаљивање пројектила Хута само симболична манифестација солидарности, намењена домаћој јавности. Међутим, Хути су у софистицираном хеликоптерском десанту запленили брод "Галакси лидер", за који се испоставило да је у власништву израелског милијардера Абрахама Унгара.

Хути су саопштили да ће гађати не само бродове из Израела, већ и оне који штите израелске бродове у мореузу Баб-ел-Мандеб и Црвеном мору. Ова претња показује да Хути представљају могућу претњу за западне бродове у региону.

Портпарол америчког Савета за националну безбедност Џон Кирби је ове недеље изјавио да су САД после напада Хута на цивиле и случаја пиратерије разматрају могућност да Хуте прогласе терористичком организацијом.

Јеменски рат је почео 2014. године, када су Хути заузели Сану, после чега је влада Јемена избегла у Саудијску Арабију. Ријад се укључио у јеменски грађански рат 2015. Сматра се да је до сада у овом сукобу погинуло више од 250.000 људи.

Вођа Хута Абдулмалик ел Хути рекао да је смешно када САД кажу да поштују међународно право.

У понедељак је командант обалских одбрамбених снага Хутија Мухамед ел Кадири упозорио да ће адекватно одговорити на свако страно мешање.

image