Свет

Хамас предао 13 израелских и седам страних таоца; Тел Авив обећао да ће наставити акцију у Гази

У току је педесети дан сукоба израелске војске и Хамаса
Хамас предао 13 израелских и седам страних таоца; Тел Авив обећао да ће наставити акцију у Гази© Tanjug/AP Photo/Mohammed Hajjar

Други дан примирја, a педесети дан сукоба израелске војске и Хамаса, обележило је ослобођење нове групе талаца у Гази.

Мировне снаге УН су саопштиле да су израелске снаге отвориле ватру на њихове патроле на југу Либана.

Наводи се да су у нападу оштећена возила и да нема повређених.

Египат је данас саопштио да је добио позитивне сигнале од сукобљених страна о могућем продужење примирја у Појасу Газе за један или два дана.

Шеф египатске Државне информативне службе (СИС), Диаја Рашван, навео је у саопштењу да Египат одржава опсежну комуникацију са свим странама у циљу постизања споразума о продужењу четвородневног примирја, преноси Ројтерс.

Међутим, начелник генералштаба израелске војске Херци Халеви изјавио је да ће ИДФ наставиће да напада Хамас у Појасу Газе након што се заврши привремени прекид ватре. 

Халеви је рекао да ИДФ неће прекинути да се бори док се сви таоци не врате кућама, пренео је "Џерузалем пост".

После вишесатног одлагања и међусобних оптужби, посредници Катари Египат успели су да реше спор и договоре пуштање 13 талаца - осморо деце и пет жена.

Војно крило палестинског покрета Хамас, бригаде Ал-Касам, саопштиле су да су Црвеном крсту предале 13 израелских и седам страних талаца.

Заузврат, Израел треба да ослободи 39 палестинских притвореника. 

Конвој од 61 камиона натоварен храном и непрехрамбеним артиклима, водом, лековима за примарну здравствену заштиту и хитним медицинским потрепштинама, ушао је данас у Газу, преко прелаза Рафа, објавио је палестински Црвени полумесец.

Неколико стотина људи окупило се данас у Загребу на скупу подршке за Палестину под називом "Не у наше име - мир и слобода Палестини".

Повод за протест било је гласање Хрватске против резолуције Уједињених нација о хуманитарном прекиду сукоба у Гази. 

У Берлину је одржана је одржана протестна шетња против палестинско-израелског сукоба, а у демонстрацијама је учествовало више хиљада људи.

Такође, десетине хиљада демонстраната изашле су на улице Лондона тражећи трајни прекид ватре у Гази, а протести су одржани и у Тел Авиву у којем је на улице изашло 100.000н људи који су позвали на повратак свих талаца који се налазе у Гази.

Више од 14.800 Палестинаца, укључујући 6.150 деце, убијено је у Гази од 7. октобра. У Израелу званични број погинулих у Хамасовом нападу износи 1.200.

  • 25. нов 2023 • 21:00

    21:00

    У Тел Авиву око 100.000 људи на скупу на којем се тражи ослобађање свих талаца

    Процењује се да је око 100.000 људи учествовало вечерас на митингу у Тел Авиву са којег је позвано на повратак свих талаца који се налазе у Гази.

    Скуп је одржан након што је пуштање друге групе талаца било одложено, преноси "Тајмс оф Израел".

  • 20:37

    Катарски и египатски посредници: Решено одлагање размене талаца, вечерас пуштање друге групе

    Катарски и египатски посредници изјавили су да је одлагање размене талаца решено и да је Хамас пристао да ослободи 13 Израелаца и седам странаца у замену за 39 Палестинаца које је Израел затворио, преноси Асошијејтед прес.

    Саопштење је уследило након што је Хамас одложио на неколико сати пуштање талаца, рекавши да је Израел прекршио услове споразума о примирју.

  • 20:28

    Протести у Берлину и Лондoну

    У Берлину је одржана је одржана протестна шетња против палестинско-израелског сукоба, а у демонстрацијама је учествовало више хиљада људи.

    Десетине хиљада демонстраната изашло је на централне улице Лондона тражећи трајни прекид ватре у Гази, јавља АП.

    "Национални марш за Палестину", који треба да се заврши у централном делу Лондона, Вајтхолу, последњи је у низу неколико великих протеста који су одржани у главном граду Велике Британије сваког викенда, откако је почео рат између Израела и Хамаса 7. октобра.

    Полиција је делила летке на скупу у којима се појашњавало шта се сматра прекршајем, након што су високи чланови владе рекли да ће бити оштрији уколико дође до исказивања антисемитизма на протестима.

  • 20:01

    Портпарол Хамаса: Обавестили смо посреднике о израелском кршењу услова примирја

    Портпарол Хамаса Осама Хамдан рекао је на конференцији за новинаре да Израел није испунио свој део споразума о примирју и да је обавестио посреднике о израелским кршењима, преноси Ројтерс.

    Он је такође рекао да је група потврдила своју посвећеност примирју којем су посредовали Египат и Катар, а које је почело у петак.

    Хамдан је рекао да је укупно 340 камиона помоћи ушло у Газу од петка и да је 65 од тих камиона стигло до северне Газе "што је мање од половине онога што је Израел договорио".

  • 19:43

    Египат и Катар решавају одлагање талаца

    Египат и Катар покушавају да реше одлагање друге рунде ослобађања израелских талаца, изјавили су данас неименовани званичници две земље.

    Палестински званичник упознат са ситуацијом, који није желео да буде именован, рекао је да Египат покушава да реши кашњење другог круга ослобађања израелских талаца из Газе, пренео је Ројтерс.

  • 18:35

    Тел Авив ће наставити нападе одмах по окончању примирја

    Израелска војска (ИДФ) наставиће да напада Хамас у Појасу Газе након што се заврши привремени прекид ватре, изјавио је начелник генералштаба израелске војске Херци Халеви.

    Халеви је рекао да ИДФ неће прекинути да се бори док се сви таоци не врате кућама, пренео је "Џерузалем пост".

    Он је објаснио да израелска војска користи четвородневно примирје у Гази да се боље припреми уочи наставка борби.

    "Наставићемо са брзим демонтирањем Хамаса и маневрима у Појасу Газе, а такође ћемо наметнути јак притисак да се врате таоци. Имамо дужност да се боримо и ризикујемо своје животе, како би се таоци вратили да живе безбедно у Израелу", поручио је Халеви.

  • 18:27

    Израел: Нисмо прекршили договор о таоцима

    Израелско Министарство спољних послова саопштило је да нису кршили споразум о примирју у сектору Газе, преносе "РИА Новости".

    Израел ће наставити војне операције у Појасу Газе ако Хамас не ослободи другу групу талаца до поноћи, јавила је израелска телевизија Канал 12 позивајући се на неименоване изворе. 

  • 17:44

    Бригаде Ал-Касам одлажу ослобађање друге групе израелских талаца

    Војно крило палестинског покрета Хамас, бригаде Ал-Касам, најавиле су одлагање ослобађања друге групе израелских талаца док Израел не испоштује услове споразума о примирју, преносе "РИА Новости".

    "Бригаде Ал-Касам одлучиле су да одложе ослобађање друге групе талаца док окупациона страна (Израел – прим. аут.) не испуни услове споразума о уласку камиона хуманитарне помоћи у северни појас Газе и придржава се договорених стандарда за ослобађање затвореника", наводи се у саопштењу организације на  Телеграм каналу.

  • 16:01

    УН: Израел напао мировне снаге на југу Либана

    Мировне снаге УН су саопштиле да су израелске снаге отвориле ватру на њихове патроле на југу Либана.

    Наводи се да су у нападу оштећена возила и да нема повређених.

  • 15:59

    Министарство здравља Газе: На северу, где живи 900.000 људи, раде само три болнице

    Индонежанска болница на северу Газе у потпуности је евакуисана, а у тој области раде само три болнице на 900.000 становника, рекао је данас портпарол Министарства здравља Газе, Ашраф ал-Кудра.

    Упозорио је да је "здравствена ситуација у Појасу Газе веома лоша, катастрофална".

    "Нема здравствених установа", рекао је Кудра за Анадолију, напомињући да "само три болнице раде с врло ограниченим могућностима у северном Појасу Газе, где живи око 900.000 људи."

    Он је додао да се преостали повређени такође евакуишу из медицинског комплекса Ал Шифа, највеће болнице у Појасу Газе.

    "Медицинска помоћ која је ушла у Појас Газе је недовољна и много је мања од оне која је улазила раније", рекао је Кудра, наводећи да је помоћ коју је Израел пустио знатно мања у односу на оно колико више од два милиона становника Газе треба.

image