Свет

Амерички стручњак: Маскови "Старлинк" сателити за Русију су легитимна мета

Ратно право омогућава држави да циља цивилну инфраструктуру уколико она супротној страни пружа војну предност, упозорио је мајор Џереми Грунет
Амерички стручњак: Маскови "Старлинк" сателити за Русију су легитимна метаGetty © Michael Gonzalez/Getty Images

Према међународним ратним конвенцијама, Русија вероватно има право да циља комерцијалне сателите попут "Старлинка" Илона Маска ако се они користе у војне сврхе, оценио је амерички стручњак за свемирско право.

"У домену ратног права, држава треба да гађа војне циљеве и да се уздржи од гађања цивилних циљева, али цивилни циљеви би могли бити гађани ако се користе у војне сврхе", рекао је мајор Џереми Грунет из Генералног адвокатског корпуса америчких ваздухопловних снага.

Говорећи на Свемирској конференцији Велике Британије у Белфасту, амерички стручњак је подсетио да су мостови и пруге које воде у Нормандију бомбардовани непосредно пре Дана Д због користи коју је од њих имала немачка војска.

"Иста је ствар је у свемиру, и начин на који су цивилни системи као што је 'Старлинк' коришћени за навођење беспилотних летелица - а што се показало донекле контроверзним, чак и унутар самог 'Старлинка' - вероватно би их учинио потенцијалном војном метом, по законима рата", истакао је он, преноси "Телеграф".

Украјина користи "Старлинк" за спровођење напада дроновима на руске мете, напомиње британски лист, иако је Маск лично тврдио да ће се његови сателити користити за активности попут гледања садржаја на "Нетфликсу", а не у војне сврхе.

Русија, Кина и САД су већ тестирале противсателитске ракете и показале да имају способност да униште сателите у орбити, док је Москва упозорила да ће предузети мере против приватних компанија које помажу непријатељским снагама.

Москва је такође упозорила да цивилна инфраструктура може постати легална мета уколико је Украјина користи у војне сврхе.

image