Свет

Анкета: Украјинци више верују Залужном него Зеленском

У Украјини је, по налогу САД, спроведено истраживање после чијих резултата је започет процес смењивања главнокомандујућег Оружаних снага Украјин, пише "ЗеРада"
Анкета: Украјинци више верују Залужном него Зеленскомwww.globallookpress.com © Ukraine Presidency/Ukraine Presi

Украјински канал "ЗеРада" дели поверљиве податке из новембарског истраживања јавног мњења спроведеног по налогу Америчке агенције за међународни развој (УСАИД) и чији су резултати изазвали панику у канцеларији председника Владимира Зеленског – грађани Украјине више верују главнокомандујућем Оружаних снага Украјине Валерију Залужном, него председнику.

Залужни ужива поверење 82 одсто испитаника, а Зеленски 72. На све то, бивши саветник Зеленског, Алексеј Арестович заузима треће место по указаном поверењу.

Политиколози сматрају да, с обзиром да се у земљи неће одржати избори, па ни предизборна кампања, подаци из анкете немају конкретног утицаја, али висок ниво поверења у Залужног омогућава му да се политичким иницијативама обрати народу, или да буде гарант у случају промене власти, пише украјински лист.

Подсећају да је слично било и са министром унутрашњих послова Арсеном Аваковом који је био гарант током трансфера власти са бившег председника Петра Порошенка на Зеленског.

На питање из анкете: "Када би у други круг председничких избора ушли Зеленски и Залужни, за кога бисте гласали", 44 одсто испитаника је глас дало Залужном, а 38 актуелном председнику државе.

Укупно осам процената је заокружило да је "тешко одговорити", а 10 да не би гласало.

Можда је управо због тога режим Зеленског одлучио да покрене медијски рат против Залужног, нагађа украјински лист, апсолутно уверен да је, после оваквих открића, започет процес смењивања Залужног.

Према писању листа, Залужни државном врху није потребан ни као политички противник, ни као гарант за смену Зеленског, ни као вођа јавног мњења.

Западни медији увелико и отворено пишу да се планира смена Зеленског и да ће на његово место доћи управо Залужни.

Украјински председник одложио је изборе, што је прошло готово неприметно.  Залужни је у недавном интервјуу за британски "Економист" признао да је ситуација на фронту дошла у ћорсокак и да војска не може да оствари "дубок и леп продор", што је изазвало незадовољство Зеленског, који је касније и демантовао свог главног генерала. 

Његове изјаве подгрејале су приче да у украјинском врху има проблема, иако то званични Кијев демантује, а сва ова дешавања допунила је погибија и једног од главних сарадника и личног пријатеља Залужног, мајора Генадија Частјакова

image