Свет

Рјабков: Не видим да ће доћи до примирја с Украјином у 2024. години

Заменик министра спољних послова Русије подсетио је да Запад о миру прича једино у контексту "мировног плана" Владимира Зеленског који је Москва одбацила као неразуман
Рјабков: Не видим да ће доћи до примирја с Украјином у 2024. годиниwww.globallookpress.com © Gavriil Grigorov/Kremlin Pool

Заменик министра спољних послова Русије Сергеј Рјабков рекао је да не види шансе за прекид ватре у украјинском сукобу наредне године зато што су Кијев и његове западне присталице заузели став који је за Москву потпуно неприхватљив.

"Билд" је недавно известио да САД и Немачка хоће да натерају Зеленског да преговара тако што ће Кијеву слати тек онолико оружја колико му је потребно да се одбрани, али не и да спроведе нову офанзиву. Вашингтон је овај извештај демантовао.

Упркос писању медија, Рјабков сматра да прекид ватре није реалан сценарио за блиску будућност.

"Нажалост, САД предводе западну групу која само рецитује 'мировни план Зеленског' као мантру, тврдећи да је то једина могућа основа за мир", рекао је он у интервјуу за лист "Известија" и додао да је дијалог "на овој основи немогућ".

Упитан да ли очекује прекид ватре следеће године, Рјабков је одговорио негативно.

"Очекујем да се циљеви специјалне војне операције безусловно остваре", рекао је.

"Мировни план" који је Зеленски предложио прошле године подразумева да Кијев поново преузме контролу над територијама које су биле у оквиру украјинских граница пре 2014. године, док би Москва требало да плати ратну одштету и подвргне руске званичнике Међународном кривичном суду. Москва је овај предлог одбацила као неразуман.

Рјабков је поновио да је ширење НАТО-а ка истоку кључни узрок сукоба у Украјини.

Мало је вероватно да ће се односи Москве са војним блоком предвођеним САД опоравити у скорије време због "принципа и практичних разлога", рекао је он за руски лист.

"Ако неко на Западу мисли да нам је потребан тај однос и да ћемо у неком тренутку доћи и тражити да се он обнови, то је онда велика грешка у процени", рекао је он.

Чланице НАТО-а се "коцкају" задирањем у фундаменталне руске интересе и очигледно верују да не може бити ограничења за повећање улога, али тако "могу завршити међу губитницима", упозорио је Рјабков.

image
VV inauguration
banner