Русија

Захарова за РТ: Запад је забранио Кијеву да преговара са Москвом

Преговори Украјине и Русије значили би мир, али Западу је потребна војна акција, поручује портпаролка руског Министарства спољних послова
Захарова за РТ: Запад је забранио Кијеву да преговара са Москвом© Maksim Konstantinov/Global Look Press

Запад је у пролеће 2022. забранио Кијеву да преговара са Русијом, јер му није био потребан пут ка миру, изјавила је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова у интервјуу за РТ.

"У пролеће 2022. Кијев је затражио преговоре са Русијом, на шта је Москва пристала и почела да преговара. Запад, Вашингтон и Лондон су блокирали, буквално забранили Кијеву да преговара са нашом земљом. Зашто? Јер преговори су пут ка миру, деескалацији, заустављању сукоба", казала је Захарова.

Захарова је додала да се то догодило зато што западним земљама нису били потребни преговори и пут ка миру, већ су се изјаснили о потреби да се настави рат.

Она је подсетила и на изјаву представника западних елита, који су позвали на решавање ситуације искључиво на бојном пољу.

Запад игнорише нуклеарну реторику израелских званичника

Захарова се осврнула и на ситуацију на Блиском истоку, напоменувши да Запад игнорише нуклеарну реторику израелских званичника због политике двоструких стандарда.

"Политика Запада је политика двоструких стандарда. Запад осуђује, негира и на све могуће начине покушава да стави ван закона терористичке акте на територији земаља Блиског истока, док са друге стране не види потпуно исте терористичке нападе које кијевски режим чини против мирних градова Руске Федерације", оценила је.

Она је додала да су изјаве америчког председника Џозефа Бајдена о стварању две државе у блискоисточној кризи у супротности са стварним корацима америчке стране.

"Желим да истакнем да те Бајденове изјаве морају да буду праћене и конкретним акцијама, које имају за циљ да спроведу оно шта је буквално свака америчка администрација потписала", указала је Захарова.

image