Свет

Европска комисија: Нови пакет помоћи Украјини у јануару

Валдис Домбровскис најавио је да ће 9.новембра Европска комисија поднети предлог за нови пакет помоћи Украјини од 18 милијарди евра
Европска комисија: Нови пакет помоћи Украјини у јануаруwww.globallookpress.com © Zheng Huanson

Потпредседник Европске комисије Валдис Домбровскис изјавио је да ће Европска комисија 9. новембра поднети предлоге за нови пакет помоћи Украјини у висини од 18 милијарди евра у виду повлашћених зајмова и да је планирано је да се прва финансијска средства за помоћ Кијеву пошаљу већ у јануару, преносе "Риа Новости".

"Тежимо да се додатна финансијска средства Кијеву пошаљу у јануару. Европска комисија ће сутра дати своје предлоге, а наш циљ је да постигнемо договор у Европском Парламенту и Савету Европе пре краја године", додао је Домбровскис.

У саопштењу Европске комисије наводи се да би финансијска подршка износила 1,5 милијарди евра месечно, односно 18 милијарди евра на годишњем нивоу и могла би да допринесе подршци реформама у Украјини у циљу њеног приступања Европској унији.

Саопштење о додатној финансијској помоћи Украјини Европске комисије уследило је након телефонског разговора председнице ЕК Урсуле фон дер Лајен и украјинског председника Владимира Зеленског.

Фон дер Лајен обећала је украјинском председнику да ће пружити максималну помоћ Кијеву у припремама за зиму, као и у продужењу уговора о храни са Русијом, који истиче у другој половини новембра.

image