Свет

Хаос у Немачкој прави проблеме у ЕУ: Помоћ Кијеву стопирана, али Брисел спрема план Б

Комесар ЕУ Јоханес Хан изнео је план према којем би Брисел могао да заобиђе Мађарску и ипак пошаље помоћ Украјини
Хаос у Немачкој прави проблеме у ЕУ: Помоћ Кијеву стопирана, али Брисел спрема план Бwww.globallookpress.com © IMAGO/Dwi Anoraganingrum

Политичке препирке у Немачкој препрека су да Европска унија постигне договор о допуни буџета, каже европски комесар Јоханес Хан.

"Највећи проблем је што је Немачка толико ометена домаћим питањима да буквално не налази времена да се тиме позабави", рекао је Хан новинарима у Бриселу, преноси "Политико".

Немачка предводи групу земаља, углавном са севера и истока Европе које желе да Европска комисија финансира нове приоритете тако ће уштедети готовину из других области.

Владе земаља чланица су одбиле у јуну захтев Комисије за додатних 66 милијарди евра за покривање неочекиваних издатака и позвале извршну власт у ЕУ да смањи потрошњу за око 13 милијарди евра.

"Надам се да ће у Берлину брзо доћи до разумевања да постоји посебна одговорност највеће привреде у Европској унији да без њиховог значајног учешћа нећемо доћи до споразума", упозорава Хан.

Додатим средствима ЕУ би финансирала наставак подршке Кијеву - 17 милијарди евра у грантовима и 33 милијарде евра у небуџетским зајмовима са ниским каматама, али би новац ишао и за друге текуће трошкове у Унији.

Земље чланице, осим Мађарске, подржавају додатну помоћ Украјини, али је Будимпешта запретила да ће ставити вето на пакет ако лидери ЕУ не пристану да преиспитају своју целокупну стратегију подршке Кијеву.

Хан је отворио врата резервном плану који би омогућио да земље ЕУ пруже подршку Украјини.

"Једна од опција је да имамо билатералне споразуме са 26 чланица, што је гломазнији процес, али је такође изводљив", рекао је Хан.

image