Свет

Израел повукао свој преговарачки тим из Катара; нова размена ватре Хезболаха и Израела

Министар одбране Израела Јоав Галант рекао је вечерас да се израелска војска "пуном снагом вратила у борбу", након што је дошло до прекида примирја са милитантним Хамасом. Заменик шефа политичког бироа Хамаса, Салех ал-Арури, тврди данас да та група више не држи жене и децу као таоце
Израел повукао свој преговарачки тим из Катара; нова размена ватре Хезболаха и Израела

Жестоке борбе на југу Појаса Газе настављене су након седмодневног примирја.

Министарство здравља у Гази саопштило да је скоро 200 Палестинаца убијено од прекида привременог примирја између Израела и палестинске групе Хамас.

Израелска војска је раније оптужила Хамас да је прекршио услове привременог примирја и испалио ракету према израелској територији, непосредно пред истицање примирја јуче у шест сати ујутру по локалном времену, након чега су израелски авиони извели низ напада на Појас Газе. 

ИДФ наводи да су идентификована тела шесторо талаца.

И амерички државни секретар оптужује Хамас за прекид примирја. С друге стране, Бела кућа је саопштила да САД настављају да раде са Израелом, Египтом и Катаром на продужењу хуманитарне паузе у Гази.

Шеф Мосада Дејвид Барнеа, по налогу израелског премијера Бењамина Нетанијахуа, опозвао је свој тим преговарача из Катара након застоја у преговорима о ослобађању талаца које Хамас држи у Појасу Газе, преноси ТАСС.

Како је саопштено постоји "ћорсокак" у преговорима.

  • 2. дец 2023 • 20:56

    20:56

    Израелска војска објавила је ликвидирала команданта батаљона Хамаса

    Израелска војска саопштила је да је убила команданта батаљона Хамаса у области Шејаја одговорног за серију напада на Израел 7. октобра, преносе "Риа Новости".

  • 20:45

    Галант: Израелска војска се пуном снагом вратила у борбу

    Министар одбране Израела Јоав Галант рекао је вечерас да се израелска војска "пуном снагом вратила у борбу", након што је дошло до прекида примирја са милитантним Хамасом.

    Галант је рекао да је наредио да се борбе наставе у петак ујутро, након што је, према његовим речима, Хамас одбио да пусти 15 жена и два детета у склопу договора о прекиду ватре.

    "Настављамо тамо где смо стали", рекао је Галант на конференцији за новинаре, пренео је "Тајмс оф Израел".

    Он је рекао да је обишао Појас Газе из ваздуха и пограничну област у претходна два дана, назвавши резултате нове офанзиве ИДФ "веома импресивним".

    "Неколико хиљада терориста је елиминисано, десетине штабова је погођено, стотине терабајта информација је у нашим рукама, стотине терориста смо заробили и они се испитују у Израелу. Наш успех је што се 110 талаца вратило кућама, ниједна војска у свету није то успела против терористичке организације. Постигли смо то због снаге ИДФ-а", рекао је Галант.

  • 20:29

    Уницеф осудио "тренутни рат против деце у Гази"

    Уницеф је данас осудио "тренутни рат против деце" након што је Израел брзо наставио напад на Газу након што је у петак истекло примирје између Израела и Хамаса.

    Обраћајући се новинарима у канцеларији УН у Женеви путем видео везе из Кан Јуниса, портпарол Уницефа Џејмс Елдер рекао је да су бомбе почеле да падају само неколико секунди након што је прекид ватре завршен, пренео је "Гардијан".

    Након једнонедељног примирја између Израела и Хамаса које је истекло у петак, Израел је наставио нападе широм Газе, укључујући и на Кан Јунис, град на југу Газе у који је Израел упозорио Палестинце на северу да се евакуишу на почетку рата.

    Најмање 193 Палестинца су убијена, док је 650 рањено од прекида примирја у петак, саопштило је Министарство здравља Газе.

  • 19:50

    Хамас: Ослободили смо све жене и децу који су били таоци

    Заменик шефа политичког бироа Хамаса, Салех ал-Арури, тврди данас да та група више не држи жене и децу као таоце.

    "Окупатор инсистира да код нас и даље има жена и деце, али, као што смо рекли, све смо их пустили. Преостали затвореници у Гази су војници и цивили који су служили у окупационој војсци", рекао је за Ал Џазиру Ал-Арури.

    Он је нагласио да неће бити размене заробљеника докле год се одвијају израелски напади на Појас Газе.

    "Тренутно нема преговора о примирју. Неће бити размене затвореника док се агресија не заврши и док не дође до свеобухватног и коначног прекида ватре. Наши ционистички затвореници неће бити ослобођени док се сви наши затвореници не ослободе из затвора и док се не одржи примирје. Покрет отпора је спреман на све израелске војне сценарије, било да је реч о рату на копну, нападу из ваздуха или нечему трећем", поручио је Ал-Арури.

    У петак, из канцеларије израелског премијера Бењамина Нетанијахуа, саопштено је да Израел верује да Хамас у заточеништву држи још 137 људи.

    Међу отетима је 117 мушкараца и 20 жена, додаје се у саопштењу које је пренео Си-Ен-Ен.

    Од тога, 126 особа су израелски држављани, а има и 11 странаца: осам из Тајланда, један из Непала, један из Танзаније и једна особа са француско-мексичким држављанством.

  • 19:48

    "Ал Џазира": У акцији Израела на Западној обали убијена једна, рањено 12 особа

    Најмање једна особа убијена је, а 12 је рањено у најновијим акцијама израелских снага на окупираној Западној обали, јавља "Ал Џазира".

    Израелске снаге упале су у град Беита, јужно од града Наблуса, где је бојевом муницијом рањено седам људи, док је 31 особа добила медицинску помоћ због потешкоћа са дисањем због сузавца, од којих је двоје деце.

    Додаје се да је Палестинац преминуо када је амбулантним колима Црвеног полумесеца било забрањено да га превезу до болнице преко израелског контролног пункта, у близини села Тал код Наблуса.

    Медицински тим је саопштио да је мушкарац био жив када је устрељен, али да је преминуо када је медицинском тиму био забрањен пролаз, рекао је шеф хитних служби Палестинског Црвеног полумесеца Ахмед Џибрел.

    Дете од 15 година рањено је у Џаби, у близини Џенина, док је друго дете (14) рањено у Ал-Јамуну, такође у области Џенин.

    Нешто раније, Ал Џазира је објавила да је дете повређено у месту Аварта, као и да су још три особе рањене бојевом муницијом.

    Џибрел рекао је да су повређени пребачени у разне болнице широм Западне обале.

  • 19:06

    Харис: Циљеви САД завршетак сукоба Израела и Хамаса и уједињење Палестинаца

    Потпредседница САД Камала Харис, која се налази у Дубаију на климатском самиту КОП28, данас је у разговору с египатским председником Абделом Фатахом ал Сисијем нагласила да САД неће допустити расељавање Палестинаца, преноси АП, позивајући се на саопштење Канцеларије потпредседнице.

    Канцеларија је навела да је Харис рекла да САД не подржавају присилно пресељење Палестинаца из Појаса Газе или Западне Обале, сталну опсаду Газе или прекрајање граница, као и да је један од циљева Вашингтона окончање сукоба Израела и Хамаса и уједињење Палестинаца у један владајући ентитет.

    Очекује се да ће Харис регионалним лидерима изнети предлоге који би "ставили гласове Палестинаца у центар", када су у питању наредни кораци за енклаву по завршетку сукоба, саопштила је Бела кућа.

    "По окончању рата напоре за обнову требало би следити у оквиру јасне политичке перспективе за палестински народ и његову сопствену државу, коју би водиле ревитализоване палестинске власти уз значајну подршку међународне заједнице и земаља у региону", наводи се у саопштењу Беле куће.

    Опширније прочитајте ОВДЕ.

  • 18:26

    Породице израелских талаца у Гази захтевају састанак с Нетанијахуом

    Породице израелских талаца у Гази, укључујући и неке чији су чланови ослобођени у размени, захтевају састанак с израелским премијером Бенџамином Нетанијахуом, јавља "Тајмс оф Израел".

    У саопштењу на њиховом сајту, породице су изјавиле да желе састанак вечерас, након што се једнонедељно примирје завршило после наводног кршења споразума од стране Хамаса и израелског повлачења из преговора.

    "Завршетак прекида ватре и повратак у борбу обавезују да се породице талаца одмах обавесте. Сваки дан би могао бити последњи, не можемо их оставити тамо", написано је на сајту.

  • 17:33

    Галант: ИДФ гађа нова подручја у Појасу Газе

    Израелски министар одбране Јоав Галант изјавио је да Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) нападају области Појаса Газе које још нису гађане од почетка рата и упозоравају више команданте Хамаса у јужном делу Појаса.

    "Последња два дана радимо и на подручјима у којима нисмо радили у последњих месец дана и то ће се интензивирати. Ова акција ће допрети до сваке области до које треба доћи. Идемо на потпуну елиминацију организације Хамас", рекао је Галант резервистима у близини границе са Појасом Газом, преноси "Тајмс оф Израел".

    Он тврди да су у првом месецу постигнути "веома добри резултати".

    Према његовим речима, команданти Хамасових батаљона у северном делу Појаса Газе "већ добро знају шта ИДФ може да уради".

    "Команданти батаљона Хамаса у Кан Јунису и Рафи такође веома добро разумеју шта се десило осталима", рекао је израелски министар и додао да се очекује да ће ИДФ проширити копнене операције у јужни део Појаса Газе.

  • 17:29

    У израелском ваздушном нападу убијен истакнути палестински научник

    У израелском ваздушном нападу на град Ал-Фалуџа, 30 километара североисточно од града Газе, убијени су истакнути палестински научник Суфјан Тајех и његова породица, саопштило је палестинско Министарство високог образовања.

    Тајех, који је био председник Исламског универзитета у Гази, био је и водећи истраживач у области физике и примењене математике, пренео је Ројтерс.

  • 16:51

    Наставља се размена ватре Израела и Хезболаха на либанској граници

    Размена ватре између Израела и Хезболаха, дуж либанске границе, наставља се други дан заредом, пошто је завршено примирје у Појасу Газе, јавља Ројтерс.
    Либански Хезболах, група коју подржава Иран, саопштио је да је један њихов борац погинуо, као и да су две од три особе убијене у израелском гранатирању у петак били чланови те организације.

    Израелске ваздухопловне снаге и артиљерија су погодиле мете Хезболаха у Либану након што су ракете испаљене на неколико њихових предстража у близини границе, саопштила је израелска војска.

    Хезболах је потврдио у саопштењу да је испаљено најмање пет ракета у правцу израелских позиција.

    Израел је саопштио да су две минобацачке гранате испаљене преко либанске границе, док су Привремене снаге Уједнињених нација у Либану (УНИФИЛ) саопштиле да су израелске гранате пале близу УНИФИЛ штаба, као и да је детектована пуцњава у правцу Израела.

    Након што је избио сукоб између Израела и Хамаса 7. октобра, Хезболах свакодневно напада израелске положаје на граници, док израелске ваздушне снаге гађају мете Хезболаха у Либану.

    У сукобу је погинуло око 100 људи, од чега су 83 били борци Хезболаха, док је десетина хиљада људи побегло с обе стране границе.

image