Свет

У Мадриду протест након састанка владајуће странке и Пуђдемона у Женеви

Мигел Тељадо, представник Народне партије у парламенту, је премијера, поводом такозваног тајног састанка, назвао претњом за демократију
У Мадриду протест након састанка владајуће странке и Пуђдемона у Женеви© Tanjug/AP/Manu Fernandez

У Мадриду је данас организован масовни протест због састанка владајуће странке премијера Педра Санчеза, Шпанске социјалистичке радничке партије (ПСОЕ) и Заједно за Каталонију бившег каталонског председника Карлеса Пуђдемона који је одржан у Женеви, преноси шпански "ОкДиарио".

Протест предводе лидер Народне странке (ПП) Алберто Нуњес Фејхо, градоначелник Мадрида Хосе Луис Алмеида и председница мадридске регије Исабел Ајусо, док се око 15.000 људи окупило код храма Дебод, близу седишта ПСОЕ, узвикујући пароле "Живела Шпанија" и "Живео Устав".

Мигел Тељадо, представник Народне партије у парламенту, је премијера поводом такозваног тајног састанка назвао претњом за демократију, док је Ајусо изнела да је Санчез против јединства Шпаније.

Јучерашњи разговори у Женеви вођени су под надзором међународног посредника, а обе стране су нагласиле да је "неоткривање начина преговора важно колико и њихов садржај".

Састанак је део је договора постигнутог како би се гарантовао реизбор Санчеза, коме је за потврду новог премијерског мандата било неопходно седам гласова странке која се залаже за независност Каталоније.

Пуђдемон је захтевао билатерални преговарачки форум, као и надгледање посматрача с обзиром на тренутно неповерење између две стране.

Договором Санчеса и Пуђдемона, који се од 2017. налази у Белгији како би избегао хапшење, предвиђено је да Каталонија добије већу међународну улогу, као и да буду прекинути судски процеси против оних који су организовали илегални референдум о независности Каталоније, укључујући и бившег председника северне шпанске покрајине.

image