Свет

Снег оковао Европу: Саобраћај у колапсу, отказано на стотине летова

У више европских земаља обилне снежне падавине направиле су потпуни колапс
Снег оковао Европу: Саобраћај у колапсу, отказано на стотине летова© Tanjug/AP/Lukas Barth

Више десетина летова са амстердамског аеродрома Шипол отказано је данас због снега, саопштила је управа аеродрома.

На сајту овог аерoдрома објављено је да се отказује скоро 150 долазних и одлазних летова, преноси Ројтерс.

Холандска авио-компанија КЛМ, главни корисник аеродрома Шипол, потврдила је холандској новинској агенцији АНП да је отказала 65 европских летова предвиђених за данас поподне и увече.

Јак снег и на северу Енглеске

Јак снег на северу Енглеске приморао је возаче да преноће у својим аутомобилима, а струју је изгубило више од 2.500 корисника, саопштили су данас званичници заједнице Лејк дисктрикт у Емблсајду.

Како се наводи, камиони су били заглављени у снегу, блокирајући аутопутеве и многи возачи су морали да нађу преноћиште дуж своје руте или да спавају у возилима, преноси АП.

Школе, цркве и извиђачке колибе коришћене су за пружање хитног склоништа спасеним путницима.

Ватрогасна и спасилачка служба Камбрије саопштила је да је током ноћи радила на извлачењу људи заглављених у возилима у дубоком снегу, док је начелник Енди Вилкинсон додао да је олуја била јача од предвиђеног и да су данас људи упозорени да не путују кроз област.

"Разумемо фрустрацију људи током овог времена. Међутим, службе напорно раде на побољшању ситуације у Камбрији и суочавају се с изазовима на путу", рекао је Вилкинсон по питању навода да су радници спасилачких служби били вербално нападнути од стране појединих возача.

Метеоролошка агенција Велике Британије издала је упозорење на појаву леда у деловима Мидленда, већем делу северног и централног Велса, северној Енглеској и источној Шкотској.

Проблеми због снежног невремена у Словенији

Снежно невреме изазвало је током ноћи и јутрос проблеме широм Словеније, а највише снега има у Кредарици код Триглава, где је пало метар и по снега, па је сада у том месту дебљина снежног покривача 180 центиметара.

Како наводи словеначка новинска агенција СТА, дошло је до делимичне обуставе саобраћаја на појединим путевима због снега, а због јаке буре затворена је деоница аутопута од Приморске до Љубљане, између Кастелца и Козине.

Велика количина снега пала је у регионима Нотрањска и Кочевско, као и у деловима централне Словеније, док снежног покривача нема само у неким деловима Горењске, пренео је портал 24ур.

Према подацима Управе за цивилну заштиту и помоћ, највише интервенција забележено је у Словењ Градецу, потом и у Цељу, Љубљани, Марибору и Птују.

Укупно 17 ватрогасних бригада послато је да уклони оборено дрвеће са путева.

Једно дрво је пало на општину Словењска Бистрица, док је дрвеће падало и на далеководе, па су поједина домаћинства остала без електричне енергије, на потезу између Межице и Марибора на североистоку Словеније.

У главном граду Љубљани пало је висина снежног покривача је четири центиметра.

Аеродром у Минхену поново ради уз ограничења, отказано 560 летова

На аеродрому у Минхену јутрос је обновљен ваздушни саобраћај, али у знатно смањеном обиму.

Због обилних снежних падавине које су јуче погодиле југ Немачке, на минхенском аеродрому су све до јутрос били обустављени летови, а авиони су преусмеравани на аеродроме у Нирнбергу и Франкфурту.

Поремећаја је било и у железничком саобраћају.

Аеродром у Минхену је поново отворен у јутарњим часовима, али од 880 планираних летова отказано је око 560, рекао је портпарол ове ваздушне луке, преносе немачки медији.

Путницима се препоручује да се распитају о свом лету пре него што се упуте на аеродром.

image