Србија и Балкан

Део Србије и даље окован снегом: Путеви непроходни, помажу војници и Црвени крст (ФОТО)

У Србији ће још пре подне падати киша, суснежица и снег, а од средине дана очекује се разведравање
Део Србије и даље окован снегом: Путеви непроходни, помажу војници и Црвени крст (ФОТО)© TANJUG/ BRANKO LUKIĆ/ bg

Путеви у већем делу земље су проходни, а проблема са струјом још има и неким планинским местима. Ванредна ситуација је и даље на снази у Бабушници, Новој Вароши, Црној Трави, деловима Врања и у Књажевцу. Прилази зимским туристичким центрима су проходни.

У Црној Трави има око осамдесет центиметара снега. У већину места је стигла струја, али има по неко удаљено домаћинство које је још без електричне енергије.

Путеви се чисте, али чишћење иде отежано јер је снег тежак и мокар. Ангажовано је доста механизације, а чисти се по приоритету – најпре путеви до махала у којима људи живе.

У општини Сврљиг, синоћ је скоро сасвим нормализовано снабдевање струјом и у преосталих седам села која је нису имала протекла четири дана.

Радници крушевачке Електродистрибуције успели су да санирају кварове у Расинском округу.

Протеклих дана било је у ивањичком крају, где су још увек непроходни неки сеоски путеви на Голији, на којој има пола метра снега, и Јавору. Тамо је било и највише проблема у снабдевању струјом.

На терену су екипе Црвеног крста, јер је у плану да се најугроженијим домаћинствима доставе пакети са храном, средствима за хигијену, топлом одећом и обућом.

Путеви углавном проходни

Због најављених ниских температура у јутарњим и вечерњим сатима постоји могућност појаве местимичне поледице, а поготово на деоницама које се простиру дуж речних токова, котлина, клисура као и на путним објектима, упозорава ЈП "Путеви Србије".

Путеви су углавном проходни, укључујући прилазе планинским центрима, али саветује се опрез због снега којег има на појединим деоницама.

Непроходни су путни правци III приоритета: Крај деонице пута у изградњи - Негосавље, Састав Река - Стрезимировци, Одвраћеница - Преко Брдо и Рашка - Кути - Одвраћеница.

Рашчићени су сви путни правци у поткопаоничком крају, осим до засеока Цветковићи у Кривој Реци, што се очекује током дана.

ЈП "Путеви Србије" саветује возачима да без зимске опреме и ланаца не крећу на пут, а уколико се одлуче на путовање, треба да возе заиста опрезно и пажљиво.

Киша, суснежица и снег, од средине дана разведравање

У Србији ће још пре подне падати киша, суснежица и снег, а од средине дана очекује се разведравање. Из средње Европе стиже хладнији ваздух и спушта температуру. Температура до осам степени.

Ујутро и пре подне у Србији ће бити умерено до потпуно облачно, са слабим падавинама. У нижим пределима биће мешовите падавине – киша, суснежица и понегде и краткотрајан снег. И на планинама ће бити снега. 

Пре подне на крајњем северу, а после подне и увече у већини осталих предела постепено ће се разведрити.

Дуваће слаб и умерен, у северној и источној Србији повремено и јак северозападни ветар, увече у слабљењу и скретању на јужни и југоисточни правац. 

Најнижа температура кретаће се од 0 до 3, а највиша дневна до 8 степени.

У Београду је ујутру у вишим деловима града могућ краткотрајан снег, а затим следи разведравање.

Јутарња и дневна температура неће се много разликовати, од 3 до 5 степени.

image