Свет

Пољска позива НАТО: Припремите се за директан сукоб са Русијом

Дошло је време да се на источном крилу створи одбрана, која би послала јасан сигнал одвраћања од агресије, поручује шеф пољске канцеларије за националну безбедност Јацек Сиевиера
Пољска позива НАТО: Припремите се за директан сукоб са Русијом© Алексей Майшев / РИА Новости

НАТО мора бити спреман за директну конфронтацију са Русијом у року од три године, изјавио је шеф пољске канцеларије за националну безбедност Јацек Сиевиера.

Пољски званичник је истакао да сматра да ће "Русија сигурно напасти чланице НАТО-а након окончања сукоба у Украјини.

"Ако желимо да избегнемо рат, НАТО земље на источном крилу треба да прихвате краћи трогодишњи временски период и да се припреме за сукоб. Дошло је време да се на источном крилу створи одбрана, која би послала јасан сигнал одвраћања од агресије", казао је Сивиера.

Он је истакао да су "превише оптимистичне" прогнозе немачких стручњака, који су рекли да ће руској војсци бити потребно од пет до девет година да се "опорави".

"У року од три године, Русија ће бити спремна за директан сукоб са Алијансом, пошто је њена индустрија прешла на ратни режим. С тим у вези, позивам НАТО чланице, посебно оне које се налазе у близини граница Русије, да се интензивно припреме за рат", поручио је Сиевиера, напоменувши да Пољска ради праву ствар тиме што јача своју војску, купује оружје и опрему од других земаља.

image