Свет

Преминула Хуанита Кастро: Агент ЦИА и Фиделова сестра

На Куби је Хуанита оптуживана за издају, о чему је изјавила: "Издаја није била моја. Била је Фиделова"
Преминула Хуанита Кастро: Агент ЦИА и Фиделова сестраGetty © Keystone

Хуанита Кастро, млађа сестра Фидела и Раула Кастра, умрла је у понедељак, 4. децембра на Флориди, где је деценијама живела у егзилу, известио је француски "Монд".

Хуанита је позната по дугогодишњој сарадњи са ЦИА, где је користила шифровано име "Дона".

Као четврто дете од седморо браће и сестара, била је активна у Кубанској револуцији, купујући оружје за покрет "26. јул". Године 1958. отпутовала је у САД да прикупи средства за подршку покрету.

Хуанита, која је у тренутку смрти имала 90 година, емигрирала је са Кубе 1964, након што је прекинула односе са браћом Фиделом и Раулом.

По доласку у Мексико, објавила је да је пребегла са Кубе: "Не могу да останем равнодушна на оно што се дешава у мојој земљи. Моја браћа Фидел и Раул направили су од Кубе огроман затвор, окружен водом. Народ је прикован на крст мука који му је наметнуо међународни комунизам."

Хуанита Кастро се изјашњавала као "антикомуниста" и тврдила да је желела да обнови пријатељство америчког и кубанског народа.

Међутим, како је записала у мемоарима под насловом "Моја браћа Фидел и Раул - Тајна историја", било јој је тешко и да у Мајамију живи као сестра Кастрових: "Пропатила сам много више од осталих изгнаника. Мало је оних који разумеју парадокс мог живота", забележила је. "За оне на Куби, ја сам дезертер, јер сам напустила своју земљу. За многе у Мајамију, ја сам `персона нон грата`, јер сам сестра Фидела и Раула."

Дона, агент ЦИА

Током пола века, како је приметио "Њузвик", покушаји ЦИА да нашкоди револуционарним властима на Куби изазивали су углавном подсмех: "ЦИА је покушала и није успела да убије Фидела, покушала је и да нападне Кубу и није успела, а покушала је да изазове побуну и није успела."

У својим мемоарима Хуанита је описала како је обезбеђивала уточиште антикомунистима и противницима револуције у својој кући у Хавани, пре него што је напустила Кубу 1964.

Раул, који је раније био министар одбране, а касније, после Фидела, и председник Кубе, одобрио је 1964. њен пут у Мексико, иако је знао да је врбована од ЦИА.

Много се спекулисало о регрутовању Хуаните, рекао је касније Брајан Лател, бивши аналитичар ЦИА: "Агенција је Хуаниту сматрала успешном. Била је веома задовољна када је напустила Кубу. Играла важну пропагандну улогу током путовања по Латинској Америци, а имала је и утицај на изборе у Чилеу 1964. године."

У њеном врбовању за ЦИА помогла је супруга бразилског амбасадора у Хавани, коју је Хуаниту упознала са агентом ЦИА Тонијем Сфорцом.

Сфорца је неко време радио на тајном пројекту ЦИА на Куби познатом као Операција "Мангоста".

Ко је издао Кубу

Бела кућа је током мандата председника Кенедија покренула бројне акције ЦИА против Кубе, укључујући 638 атентата на Фидела и катастрофалну инвазију у Заливу свиња. На Куби је Хуанита оптуживана за издају, о чему је изјавила: "Издаја није била моја. Била је Фиделова."

Касније је Хуанита изјавила да није учествовала у акцијама које су изазивале крвопролића и да, наводно, није примала новац од ЦИА.

"Мислим да ми ништа не треба опростити, испунила сам своју дужност као Кубанка," додала је. "Трудила сам се да одбраним слободу своје земље."

За Хуаниту се сматрало да није упозната са државним тајнама и њено регрутовање од ЦИА имало је углавном пропагандни значај.

Како је недавно коментарисао један западни дипломата у Хавани: "Данас све то припада историји, а Кубанци су навикли да их ништа не изненађује."

Хуанита Кастро је умрла у болници у Мајамију.

Њен старији брат Фидел умро је 2016. у Хавани, док је Раул 2021. године напустио функцију шефа Комунистичке партије Кубе.

image