Свет

Дражин син који је забринуо Никсонову администрацију: Годишњица смрти Џона Ленона

Члан популарне четворке из Ливерпула, музичар и активиста Џон Ленон убијен је на данашњи дан 1980. године
Дражин син који је забринуо Никсонову администрацију: Годишњица смрти Џона ЛенонаGetty © Harry Benson / Stringer

Пре 43 године, 8. децембра 1980. убијен је оснивач групе Битлс и мировни активиста Џон Ленон. Марк Дејвид Чапман, опсесивни обожавалац са Хаваја, испалио је пет метака у 40-годишњег музичара, погодивши га четири пута у леђа.

Чапман, који је признао злочин на лицу места, годинама касније је одбору за условну слободу рекао да је то урадио јер је "желео славу".

"Знао сам шта радим и знао сам да је то зло. Знао сам да није у реду, али толико сам желео славу да сам био спреман да дам све и одузмем људски живот", рекао је он у септембру 2022. Те исте године му је 12. пут одбијен условни отпуст. Следеће саслушање очекује се у фебруару 2024.

Смрт једног од најпознатијих музичара и текстописаца 20. века и данас изазива интересовање јавности и у ово доба године редовно се појављују се неке мање познате (и бизарне) приче о Ленону. Ово су неке од њих:

Ленон је син ђенерала Драже?

На ТикТоку кружи снимак Велимира Абрамовића у ком овај универзитетски професор и филозоф тврди да је Јулија, мајка Џона Ленона, која је пореклом била Чехиња, упознала Дражу Михаиловића док је био задатку у Прагу, а она обилазила породицу.

Јулија је, наводно, након тог сусрета отишла и Ливерпул и одмах се удала за Алфреда Ленона, а Џон се родио "три месеца прерано". Да, како каже Абрамовић, не би нервирала супруга, Јулија је Џона послала код своје сестре да га одгаја.

Ленона истраживао ФБИ

Ленон је био познат по својој антиратној музици (Give Peace a Chance, Imagine) и, иако су га обожаваоци волели, Никсонова администрација очигледно није.

Ленон је стигао у Њујорк са визом 1971. У допису Белој кући сенатора Строма Турмонда наводи се да би музичар могао да подстакне младе људе да гласају против Ричарда Никсона. Убрзо након доласка у САД, ФБИ га је ставио под присмотру, а Служба за имиграцију и натурализацију покушала је да га депортује годину дана касније.

Али, како је историчар Џон Вајнер, који је прегледао владина документа о Ленону, рекао за Ен-Пи-Ар, истрага о Ленону била је мач са две оштрице. "Истовремено су забринути да ће млади гласати против Никсона због избацивања паметног битлса", рекао је он.

Дремка у мртвачком ковчегу

У биографији првог менаџера Битлса, Алана Вилијамса - који је продао бенд Брајану Епстајну за невероватних девет фунти - аутор Колин Мекфарлејн пише да је Ленон волео да одрема у мртвачком ковчегу који се налазио се у Вилијамсовом кафићу.

Нарочито ту песму

Продуцент Џорџ Мартин познат и као "пети битлс" открио је 2008. да му пре смрти Ленон рекао да би волео да може поново да сними сваку песму коју је бенд икада произвео.

Мартин га је у апсолутној неверици упитао: "Чак и 'Strawberry Fields'"? Ленон је одговорио: "Нарочито ту песму".

Интересантно је и да је део Централ парка у Њујорку, близу зграде Дакота испред које је убијен, добио име баш по "пољима јагода", а Ленонов пепео је расут по парку.

Неопходни аксесоар

Током година, наочаре са жичаним оквиром које је носио Џон Ленон постале су суштински део његовог имиџа - толико да се и данас називају "ленонкама".

Али Ленон није носио наочаре из хира већ зато што је био изразито кратковид. Гери Трејси, оптичар из Њујорка, почео је да ради са Леноном 1975. године и произвео неколико десетина његових препознатљивих оквира.

Роквел за револвер

Три месеца пре убиства Ленона, Чапман је продао литографију Нормана Роквела "Троструки аутопортрет" за 7.500 долара и купио револвер којим је убио Ленона.

"Управо сам убио Џона Ленона", наводно је рекао вратару зграде Дакота у којој је Ленон живео.

Чувена фотографија

На дан убиства, Ленон и Јоко Оно су снимил насловну фотографију за "Ролинг стоун" магазин. Фотографију нагог Ленона обавијеног око Јоко Оно је снимила Ени Либовиц. Ту насловну је Америчко друштво уредника часописа прогласило једном од најбољих насловница часописа у протеклих 40 година.

image