Свет

Састанак председника Венецуеле и Гвајане због спора око подручја Есекибо

Грађани Венецуеле су на референдуму 3. децембра гласали за полагање права на територију Есекибо, која је богата нафтом и минералима, а коју контролише суседна Гвајана
Састанак председника Венецуеле и Гвајане због спора око подручја ЕсекибоGetty © Gaby Oraa/Getty Images

Председник Венецуеле Николас Мадуро и његов колега из Гвајане Ирфан Али састаће се 14. децембра у острвској држави Свети Винсент и Гренадини како би разговарали о "питањима везаним за контроверзни погранични спор" око подручја Есекибо у Гвајани.

У писму које је објавио премијер земље домаћина Ралф Гонсалвес, оба лидера су обавештена да ће састанак бити одржан 14. децембра у Кингстауну, главном граду те карипске осртрвске државе, преноси државна телевизија Венецуеле "ВТВ".

"С обзиром на догађаје и околности око територијалне контроверзе оценили смо да је у интересу свих да се хитно смири спор и успостави адекватан дијалог, лицем у лице, између председника Гвајане и Венецуеле", наводи се у званичном саопштењу из кабинета премијера Светог Винсента и Гренадина.

Истиче се да су председници обе државе показали спремност да трагају за мирним суживотом на том подручју и да су се сагласили да се састанак одржи под покровитељством Заједнице латиноамеричких и карипских држава, којом привремено председава премијер Светог Винсента и Гренадина Ралф Гонсалвес.

На том састанку ће учествовати и бразилски председник Луиз Инасио Лула да Силва.

Грађани Венецуеле су на референдуму 3. децембра гласали за полагање права на територију Есекибо, која је богата нафтом и минералима, а коју контролише суседна Гвајана.

Територија Есекиба са 159.500 квадратних километара чини две трећине Гвајане.

Венецуела тврди да јој је та територија отета када је граница север-југ повучена пре више од једног века, док Гвајана истиче да понашање Венецуеле представља директну претњу миру и безбедности Гвајане и да угрожава мир и безбедност читавог региона.

image