Свет

Нови корак сарадње Русије и Ирана: Заједничко превазилажење претњи у сајбер простору

Споразум о сарадњи у сфери информационе безбедности може помоћи Москви и Техерану у заједничком превазилажењу претњи у сајбер простору које су усмерене против двеју држава, поручује иранска страна
Нови корак сарадње Русије и Ирана: Заједничко превазилажење претњи у сајбер просторуwww.globallookpress.com © Daniel Lai

Парламент Ирана одобрио је потписивање Споразума о сарадњи у сфери информационе безбедности са Руском Федерацијом, јавља иранска агенција ИРНА, а преносе данас "РИА Новости".

Документ се састоји од увода, девет ставки и додатка.

Извештај Комисије за националну безбедност Ирана који се односи на нацрт закона о овом Споразуму подржало је 180 чланова парламента, док је против гласало њих 27. 

Из Комисије поручују да нацрт закона може помоћи и Москви и Техерану у заједничком превазилажењу претњи у сајбер простору које су усмерене против ове две државе. 

Одлука је донета неколико дана након што је председник Ирана Ебрахим Раиси посетио Москву, у којој је разговарао са руским лидером Владимиром Путином. 

Два дана након тога, амбасадор Ирана у Москви изјавио је да очекује да ће односи две државе у наредним годинама бити све бољи, те да се очекује "велики пораст" у сарадњи. 

"Желимо да наше пословне људе упознамо са новом економском атмосфером у Русији, а с обзиром на предузете кораке, предвиђам да ће у наредне две до три године доћи до великог скока у односима двеју земаља. Стварају се услови за то и смањују се препреке", изјавио је ирански амбасадор.

Притом, како је истакао, већ сада око 60 одсто трговине између Русије и Ирана одвија се у националним валутама.

Почетком месеца две стране су, такође, потписале Декларацију о борби против санкција и других једностраних мера, до чега је дошло због тога што су САД и њихови савезници дипломатију заменили незаконитим санкционим мерама, објаснио је руски министар спољних послова Сергеј Лавров. 

image