Свет

Геополитичар: Сви виде да је униполарни поредак мртав, Кисинџер се сада окреће у гробу

Уместо досадашњег униполарног, 2023. године родио се мултиполарни свет, у коме се, без обзира на растуће опасности, Колективни запад све жешће сукобљава са Глобалним југом
Геополитичар: Сви виде да је униполарни поредак мртав, Кисинџер се сада окреће у гробу© Tanjug/Ukrainian Presidential Press Office via AP

Година 2023. ускоро одлази у прошлост да се никад више не врати. Мало ко би то уопште и желео. Уместо у "светлу будућност", свет иде ка потпуној неизвесности и непревидљивим опасностима, пише геополитичар Зоран Метер за хрватски сајт "Геополитика њуз".

Уместо задовољства и оптимизма, светом доминира песимизам, а задовољни су још само они који су заокупљени тривијалним темама, којима нас заглупљују медији задужени за испирање мозга.

Западни политичари настоје да све опаснију ситуацију некако држе под контролом. Али и они постају свесни да су полуге и механизми којима су донедавно управљали униполарним светом, под америчким вођством, потпуно потрошени и исцрпљени.

Самита и састанака на свету је све више, али реторика и антагонизми, уместо да постају све блажи, постају све оштрији. Заправо, тиме се само потврђује оно што на Западу до јуче нико није желео да призна: униполарни поредак је мртав, родио се мултиполарни светски поредак.

Сукоб Колективног запада са Глобалним југом

Са једне стране данас имамо Колективни запад, и оне земље које су се добровољно одрекле својих интереса, да би прихватили америчке, са друге је Глобални југ. Југ је још аморфан, док на Западу још постоји чврста хијерархија.

Реч је о томе да Глобални југ управо пролази кроз изразито динамичне процесе политичког и економског карактера, и јасно артикулира свој став: више га не занима свет у коме Запад одлучује о његовим кључним потребама, моделима развоја, финансијама, питањима безбедности...

С обзиром на трендове и дугу листу чекања на пријем, вероватно ће се земље Глобалног југа окупити око БРИКС-а. Поједине важне земље Глобалног југа, попут Кине и Русије, већ су изабрале потпуно самосталну спољну политику и не допуштају никакво спољно мешање.

Русија се сада и војно потврђује у непосредном суочавању са Западом. То јој доноси огромне користи, јер јој нико у свету није "окренуо леђа", упркос огромним америчким притисцима. 

На најбољем путу према потпуно самосталној спољној политици налази се још једна кључна земља – Индија, која је задржала свој темељни принцип несврставања. Она сарађује и са САД, и са Кином и са Русијом.

Ту улогу Индија игра јако добро, јер је  свесна своје величине, растуће снаге и свог стратешког положаја на Индопацифику.

Мултиполарни свет је рођен, закључује Метер, и то је важна чињеница по којој ће бити упамћена 2023. година. Распад униполарног света је недавно признао и амерички председник Бајден.

Међутим, у том мултиполарном новом свету не постоје никаква правила, ни механизми који би обезбеђивали његов сигуран развој. Уједињене нације и Савет безбедности су једноставно превазиђени и застарели. То је коначно показало одбијање Израела да омогући стварање независне палестинске државе.

Израел режира апокалипсу, Украјина губи рат

Постоје два догађаја које су обележила ову годину: ратови у Украјини и Појасу Газе. Израел у Гази режира апокалипсу. Овде Палестинци живе животом логораша, који дословно зависе од допремања хуманитарне помоћи.

Израел отворено крши међународно право и игнорише резолуцију УН о стварању две државе. Прошле недеље је Мадрид запретио да ће Шпанија признати палестинску државу уколико Израел настави војну кампању, која је Газу већ претворила у нешто што личи на руски Стаљинград.  

Израел тврди да неће прекинути са нападима све док потпуно не уништи Хамас, али Хамас је свуда. Хамас располаже великом мрежом спонзора, а Катар је његово политико седиште.

Друго велико светско жариште је Украјина. Овај рат је био у фокусу светских медија све до избијања рата у Израелу. Обележио га је неуспех украјинске контраофанзиве, у коју је Запад полагао велике наде. САД су настојале да Русији нанесу пораз, или да ју натерају на преговоре у којима би Москва прихватила западне услове.

То је, како се сада показује, био рачун без крчмара. Више нико, чак ни у Украјини, не пориче крах противофанзиве.  

С друге стране, безбедносни ризици од овог рата и за сам Запад постају превелики. Како је недавно писао и британски "Економист": "На фронту се ситуација за Русију прилично добро развија. Украјина не може да мобилише становништво. Војна команда регрутира толико мало људи, да их једва надокнађује на првој линији фронта."

Кисинџер је напустио овај свет, закључује Метер, који више не личи на онај који је замишљао. Мора да се сада преврће у гробу.

image