Свет

"Гардијан": Јаз у излазности међу богатим и сиромашним Британцима, политика фаворизује добростојеће

Број посланика који у парламент улазе из радничке класе такође је све мањи, указује Институт за истраживање јавних политика
"Гардијан": Јаз у излазности међу богатим и сиромашним Британцима, политика фаворизује добростојећеGetty © Peter Summers/Getty Images

Разлике у излазности гласача из различитих старосних и економских категорија на наредним изборима у Великој Британији биће веће него икада, известио је "Гардијан" позивајући се на налазе Института за истраживање јавних политика (ИППР).

Како се наводи, разлике у излазности на изборе између различитих друштвених група биле су занемариве током шездесетих година прошлог века, али су до прошле деценије порасле на разлику од 18 одсто између оних који најбоље зарађују - и који ће пре изаћи на изборе - и грађана са мањом зарадом.

Разлика у излазности достиже 23 процентна поена између кућепоседника и подстанара, где ће претходни радије гласати него потоњи. Такође постоји разлика од 28 поена између грађана који имају 61 и више година и који чешће гласају, и Британаца који имају између 18 и 24 године.

ИППР је такође открио да ће 90 одсто од оних који припадају трећини становништва са највећим примањима изаћи на изборе, је излазност међу трећином са најмањим примањима 70 одсто. 

Виши научни сарадник у ИППР др Парт Пател истакао је да је оваквом стању допринела политика владе која је више прилагођена старијима, добростојећима и онима са вишим нивоом образовања.

"Политика више реагује на преференције богатих него оних који су у лошијој ситуацији, и људи то знају – али изгледа да је то слепа тачка за већину политичара", рекао је он.

ИППР сматра је стање погоршано тиме што све већи проценат оних који учествују у политичком животу Велике Британије чине високо образовани и добростојећи појединци.

Такође се наводи да је број посланика који у парламент улазе из радничке класе све мањи. Сада се за свега седам одсто посланика може рећи да припадају радничкој класи, за разлику од 34 одсто радно способних одраслих у земљи.

У њеној студији се наводи да Велика Британија ризикује да упадне у "повратну спрегу пропасти" где политика "постаје све мање одговара грађанима, што заузврат подстиче популизам и додатно подрива веру у демократију".

Да би се то спречило, препоручује се нови талас уставних реформи за ширење моћи и утицаја у Великој Британији међу свим сталежима.

image