Свет

Албанци опречно о примању избеглица из Италије: И они су људи, нећемо их бацити у море

У анкети спроведеној у Тирани становници су се изјаснили о насељавању земље избеглицама из Италије, по договору који су склопили Еди Рама и Ђорђа Мелони

Албанија неће прихватити више од 3.000 миграната у било ком тренутку према споразуму објављеном ове недеље којим се Италији дозвољава да изгради два кампа за прихват и притвор за мигранте.

Италијанско-албанска шема је први пример земље која није чланица ЕУ која прихвата мигранте у име једне нације ЕУ и део је акције европског блока у сузбијању нерегуларне имиграције, пренео је Ројтерс.

Шема је изазвала критике "Амнести интернешенала" и других група за заштиту људских права.

"Странке су сагласне да укупан број присутних миграната у одређеном тренутку на албанској територији не може бити већи од 3.000", наводи се у италијанско-албанском протоколу, у који су Ројтерс и други медији имали увид.

Албанци су подељени по питању најновије одлуке њихове државе. Док једни говоре да би држава требало да отвори врата за све избеглице, као што је и њима свет отворио, док су, други су мишљења да је пријем у том броју страних држављања ризично за безедност земље. 

"Моје мишљење је да их пустимо. Наша земља има шта да понуди свима, могу да тргују, раде у пољопривреди, све. Ја то тако видим", рекао је један грађанин.

"Опасно је, људи одлазе. Видите колико су порасле цене закупа, па их људи замењују Бангладешанима, Иранцима, Пакистанцима. Немам ништа против њих, нисам расиста, али куда иде ова политика?", пита се други.

Најављујући споразум са Албанијом у понедељак, италијанска премијерка Ђорђа Мелони рекла је да би чак 36.000 миграната годишње могло да прође кроз албанске кампове, али постизање овог циља зависи од тога колико брзо Италија може да обради захтеве за азил.

Мелони је казала да је циљ да се случајеви испитају у року од 28 дана, али стручњаци су истакли да, упркос напорима владе да поједноставе процедуре, оне су и даље у рукама бирократије.

Кампови ће бити под италијанском јурисдикцијом и требало би да буду отворени на пролеће 2024. године.

У протоколу се наводи да ће Италија заштити Албанију од било каквих трошкова судских поступака.

Италија планира да користи један објекат у албанској луци Свети Јован Медовски за искрцавање и идентификацију, а други у унутрашњости за притвор.
У њима ће радити италијанско особље.

Објекти ће бити удаљени више од 1.000 километара од острва Лампедуза, где већина миграната иде у Италију.

Њихово пребацивање у Албанију морским путем трајаће најмање два до три дана.

Мелони је рекла да труднице, малолетна лица и друга угрожена лица неће бити послата у Албанију, али није јасно да ли би то могло да доведе до одвајања одраслих мушкараца од остатка њихових породица.

image