Свет

САД и Јужна Кореја сагласне да до јуна заврше нацрт заједничке нуклеарне стратегије

Две земље планирају да изграде проширени нуклеарни систем одвраћања који подразумева да Вашингтон користи низ својих војних способности, укључујући нуклеарне, у одбрани свог савезника, Сеула
САД и Јужна Кореја сагласне да до јуна заврше нацрт заједничке нуклеарне стратегије© © Ryu Seung-Il

Јужна Кореја и САД сагласиле су се да средином следеће године заврше нацрт смерница за заједничку нуклеарну стратегију, рекао је први заменик саветника за националну безбедност Јужне Кореје Ким Тае-хјо након разговора у Вашингтону.
Ким се састао у петак у Пентагону са координатором америчког Савета за националну безбедност Махером Битаром, пренео је Јонхап.

"Другим речима, договорили смо се да следеће године завршимо опште смернице о томе како одвратити и одговорити на севернокорејске претње", навео је Ким.

Ким је рекао да ће смернице обухватити низ питања у вези са дељењем поверљивих информација, успостављање релевантног система безбедности и формулисање процедуре консултација у вези са нуклеарном кризом, као и планове за смањење ризика.

САД и Јужна Кореја планирају да изграде проширени нуклеарни систем одвраћања до јуна следеће године, рекао је Ким.

Проширено одвраћање подразумева да САД користе низ својих војних способности, укључујући нуклеарне, у одбрани свог савезника, Јужне Кореје.

Северна Кореја је прошлог месеца лансирала први војни сателит у орбиту, а постоји могућност да овога месеца лансира још једну интерконтиненталну балистичку ракету, пренела је јужнокорејска агенција.

image