Свет

Нeмачке панцер хаубице неупотребљиве у Украјини

Панцер хаубицe које Украјина користи против руских снага губе оперативност због недостатка резервних делова
Нeмачке панцер хаубице неупотребљиве у Украјиниwww.globallookpress.com © IMAGO/Sven Eckelkamp

Недостатак резервних делова угрожава оперативну спремност 14 панцер хаубица, које је Немачка послала Украјини против руске специјалне војне операције, преноси "Шпигл".

"Панцер хаубице 2000", једно од најмоћнијих артиљеријских оружја која поседује Бундесвер, испоручене су на захтев Украјине. Кијев је тражио самоходне системе наоружања који могу да гађају циљеве на удаљености од 40 километара.

Након испоруке 14 хаубица Министарство одбране Немачке није на време наручило пакете резервних делова, како би се системи наоружања редовно поправљали и одржавали у функцији.

Како се хаубице хабају услед интензивне употребе, потребно је да се поправе. У Бундесверу тврде да Украјинци тренутно испаљују око 300 граната дневно и да је дошло до озбиљног хабања хаубица.

Ово није први пут да је у питање доведена оперативност оружја које поседује Бундесвер.

Крајем лета, канцеларија за набавку Бундесвера је безуспешно тражила од Министарства одбране пакете резервних делова за вишецевне ракетне системе МАРС II, који су испоручени Украјини.

Недостатак резервних делова довешће у проблем и такозвано "чвориште за поправке" испорученог оружја, које Немачка планира да успостави у Словачкој до средине децембра.

image
VV inauguration
banner