Свет

Француски политичар: Зеленски је опасан човек, умало је изазвао трећи светски рат

Бивши кандидат за председника Француске нагласио да је Украјина изазвала смртоносне експлозије у Пољској
Француски политичар: Зеленски је опасан човек, умало је изазвао трећи светски рат© IMAGO/Aurelien Morissard

Оптужујући Русију за ракетни напад на Пољску председник Украјине Владимир Зеленски је замало изазвао трећи светски рат, рекао је Никола Дипон-Ењан.

"Престаните да подржавате овог опасног човека. Треба хитно пронаћи мировни план", објавио је лидер партије "Устани Француска".

Француска не треба више да подржава Украјину, закључио је Дипон-Ењан, зато што је Зеленски послао пројектиле у Пољску, а за то оптужио Русију, и тиме замало изазвао конфликт светских размера.

Бивши кандидат за председника Француске је такође изјавио да се сукоб у Украјини може решити само уколико се Москва и Кијев договоре о прекиду ватре и ако се, као што је предвиђено споразумима из Минска, двема републикама Донбаса да аутономија.

Сваки мировни план би, сматра француски политичар, морао да укључује "повлачење Русије" и "неутралност Украјине".

Након што су смртоносне експлозије две ракете потресле пољски град Пшеводов, који се налази у области Лублина, недалеко од границе са Украјином, Пољска је упозорила да може активирати Члан 4 НАТО уговора, који свакој чланици блока дозвољава да затражи консултације уколико сматра да је њена безбедност угрожена.

Након што су западни званичници касније признали да је пројектил украјинског, а не руског порекла, Зеленски је ублажио своје тврдње признањем да "не зна баш 100 посто" шта је изазвало експлозију у Пољској.

Министарство одбране Русије је негирало било какву умешаност у инцидент, препознајући остатке спорних ракета као елементе украјинског ракетног система С-300. 

image
VV inauguration
banner