Свет

Пентагон покренуо специјалну операцију против Хута у Црвеном мору

Операција ће окупити неколико земаља, укључујући Велику Британију, Бахреин, Канаду, Француску, Италију, Холандију, Норвешку, Сејшеле и Шпанију, навео је шеф Пентагона Лојд Остин
Пентагон покренуо специјалну операцију против Хута у Црвеном мору© US Navy/via Globallookpress.com

Шеф Пентагона Лојд Остин изјавио је да је покренута мултинационална операција за заштиту Црвеног мора након напада Хута на комерцијалне бродове, преносе "РИА Новости".

"Операција ће окупити неколико земаља, укључујући Велику Британију, Бахреин, Канаду, Француску, Италију, Холандију, Норвешку, Сејшеле и Шпанију, како би заједнички решили проблеме безбедности у јужном Црвеном мору и Аденском заливу, осигурали слободу пловидбе за све земље и ојачали регионалну безбедност", навео је Остин у саопштењу.

Он је додао да недавни напади са територије коју држе Хути у Јемену захтевају "колективни одговор", због чега ће бити покренута Чувар просперитета - мултинационална иницијатива под окриљем здружених поморских снага.

Четири највеће транспортне компаније, које чине око 53 одсто глобалног поморског контејнерског промета, биле су принуђене да обуставе пролазак бродова кроз Црвено море због све чешћих напада.

Јеменски Хути, у почетку су, у нападима за које тврде да представљају одговор на израелску одмазду на Газу, циљали само бродове који су били повезани са Израелом, међутим, у последњих неколико дана, на мети су се нашли и бродови који плове под заставама других земаља.

image