Свет

Пројектил из Јемена погодио теретни брод у Црвеном мору

Хути су поручили да ће гађати сваки брод који иде ка Израелу у знак подршке палестинском народу
Пројектил из Јемена погодио теретни брод у Црвеном моруwww.globallookpress.com © U.S. Navy

Крстарећа ракета испаљена са земље с територије Јемена коју контролишу Хути погодила је теретни брод, изазвавши пожар, али жртава није било, саопштила је америчка војска.

Напад на танкер СТРИНДА догодио се на око 110 километара северно од мореуза Баб ел Мандаб, синоћ око 22 сата, рекао је један од званичника за Ројтерс.

У време напада у близини није било бродова САД, али је амерички разарач "УСС Масон" први притекао у помоћ.

Ројтерс је пренео и да танкер припада норвешкој компанији "Мовинкел кемикал танкерс".

Претходно је француска војска оптужила Хуте за напад дроновима из региона Јемена на једну од својих фрегата у Црвеном мору који је био успешно одбијен.

"Две беспилотне летелице из Јемена намерно су гађале нашу фрегату 'Лангдок', која је патролирала у Црвеном мору. Испалили смо ракете 'астер 15' у самоодбрани како бисмо уништили два дрона. Напад је успешно одбијен без последица по брод и посаду", изјавио је министар одбране Француске Себастијан Лекорну.

Хути су се умешали у конфликт на Блиском истоку од почетка сукоба Израела и Хамаса, нападајући бродове у Црвеном мору и испаљујући дронове и пројектиле на Израел.

Поручили су да ће гађати сваки брод који иде ка Израелу, без обзира из које државе долази, и упозорили међународне бродске компаније да немају посла с израелским лукама.

Хути кажу да су напади подршка палестинском народу и обећавају да ће наставити с нападима док Израел не прекине офанзиву на Појас Газе.

image