Свет

Дан после масовне пуцњаве у Прагу: Идентификовано свих 14 жртава, нападач легално поседовао оружје

Влада Чешке прогласила је суботу, 23. децембар, даном националне жалости због пуцњаве на Карловом универзитету у Прагу у којој је страдало најмање 14 особа, укључујући нападача
Дан после масовне пуцњаве у Прагу: Идентификовано свих 14 жртава, нападач легално поседовао оружјеGetty © Gabriel Kuchta

У јучерашњој пуцњави на Факултету уметности Карловог универзитета у Прагу, погинуло је 14 људи, укључујући и нападача, а 25 је рањено, саопштила је полиција.

Нападач, 24-годишњи Давид Козак, студент тог факултета, насумично је пуцао по својим колегама. То је једно од најгорих масовних убистава у историји Чешке Републике. Мотив злочина још није познат. 

Чешка полиција је саопштила да није реч о терористичком акту. Сумња се да је Козак убио и свог оца у јутарњим часовима, у предграђу Прага. 

Медији преносе да се нападач убио када је стигла полиција. 

У Амбасади Србије у Прагу, кажу да за сада немају информације да међу убијенима и повређенима има српских држављана. 

Министар унутрашњих послова Чешке Вит Ракушан изјавио је да је полиција идентификовала свих 14 жртава пуцњаве у Прагу, као и да је међу рањенима троје страних држављана, двојица из Уједињених Арапских Емирата и један из Холандије.

Власти су упозориле да би број погинулих могао да порасте.

Петр Матејчек, директор регионалног штаба полиције у Прагу, рекао је да се нападач убио на балкону зграде универзитета када су му полицајци пришли.

Он је саопштио да је полицији било потребно неколико дана да уђе у траг починиоцу претходног убиства у Клановицама, а потрага је организована на основу дојаве једне жене која је пријавила да јој је пријатељ послао самоубилачку СМС поруку и да не одговара на позиве, преноси портал Новинки.

Полиција је на конференцији за новинаре објавила снимак интервенције у згради Факултета уметности. Име нападача није објављено.

Институт музичких наука потврдио је да је међу погинулима и директорка те установе Ленка Хлавкова.

Полиција није објавила детаље о мртвима и рањенима, као ни о могућем мотиву пуцњаве у згради.

У Чешкој сутра Дан жалости 

Чешки премијер Петр Фијала саопштио је да је влада те земље суботу, 23. децембар, прогласила даном националне жалости због пуцњаве на Карловом универзитету у којој је страдало најмање 15 особа.

"Влада је усвојила закључак у којем изражава дубоко саучешће породицама жртава, а минутом ћутања на почетку седнице владе одали смо пошту жртвама пуцњаве", рекао је Фијала, преноси Новинки.

Он је позвао грађане Чешке да 23. децембра у 12 часова минутом ћутања одају пошту жртвама, додавши да ће се тада огласити и звона на црквама широм земље.

Сумња на још један злочин

Медији преносе и да је он можда одговоран за убиство мушкарца и бебе у Клановицама.

"Веома озбиљно испитујемо наводе, који су у овом тренутку врло реални, да је нападач са Филозофског факултета одговоран и за две жртве од краја прошле недеље у Клановицама", рекао је шеф полиције Мартин Вондрашек на конференцији за медије, преноси чешки портал Новинки.

Прошле недеље, 15. децембра, у Клановицама је непозната особа пуцала и усмртила 32-годишњег мушкарца и његову двомесечну ћерку, међутим полиција до данас није пронашла особу која је одговорна за двоструко убиство.

Нападач легално поседовао оружје

Чешка полиција саопштила је да је нападач, 24-годишњи студент, легално поседовао ватрено оружје и био инспирисан сличним догађајима у иностранству.

Полиција је објавила на платформи Икс да је предузела превентивне мере предострожности широм Чешке усмерене на школе, болнице, културне и спортске догађаје, као и да нема информација о још једној конкретној претњи.

Полиција је навела да је током целе ноћи радила у згради Филозофског факултета на Тргу Јана Палаха и да и даље ради на утврђивању идентитета преосталих жртава, објавила је чешка агенција ЧТК.

У оквиру мера предострожности на улицама ће бити и полицајци са дугим цевима, навела је полиција.

Нападач је 24-годишњи студент који је легално поседовао ватрено оружје и није имао кривични досије.

Према наводима полиције, он је био инспирисан сличним случајем у иностранству, а пуцњава је очигледно била дело усамљеног наоружаног нападача.

Тајмс: Нападача инспирисао злочин у руској школи

Козак је наводно био инспирисан пуцњавом у једној школи у Русији у којој је 14-годишња девојчица А.А. убила једног, а ранила пет ученика након чега је извршила самоубиство, преноси Тајмс.

Британски лист је до закључка шта му је била инспирција дошао на основу Козакових објава на мрежи Телеграм где је наводно објавио да му је "Алина Афанаскина превише помогла".

"Увек сам желео да убијам, мислио сам да ћу у будућности постати манијак. Схватио сам да је много исплативије радити масовна убиства него серијска. Сео сам. Чекао сам. Сањао. Хтео... али Алина је постала последња тачка. Као да ми је притекла у помоћ са неба баш на време", написао је он наводно на тој друштвеној мрежи.

Полиција и даље испитује повезаност нападача са другим убиствима.
Додаје се да комшије описују нападача као "интровертног штребера" који је био фасциниран оружјем.

image