Свет

Орбан: ЕУ уцењује Мађарску

Мађарски премијер се обрушио на Брисел због блокирања милијарди евра намењених Будимпешти
Орбан: ЕУ уцењује Мађарску© Tanjug/AP Photo/Denes Erdos

Мађарски премијер Виктор Орбан поручио је да Европска комисија уцењује Мађарску задржавањем милијарди замрзнутих средстава, правдајући блокаду бригом за владавину права у његовој земљи.

Орбан је рекао да је уцена "чињеница", коју признају чак и сами уцењивачи — чланови Европског парламента, преноси "Политико".

"Према нашем мишљењу, Мађарска испуњава све квалитете владавине права, а када Европска комисија има специфичне потребе, ми имплементирамо све из њих, а такође смо и кооперативни", рекао је Орбан новинарима у Будимпешти. "Не можете ме кривити што сам учинио све што могу да промовишем интересе Мађарске у тако уцењивачкој ситуацији".

Брисел је замрзнуо милијарде евра из ЕУ фондова намењених Мађарској због забринутости за људска права и владавину права у земљи.

Европска комисија је прошле недеље деблокирала део фондова - 10,2 милијарде евра - у замену за Орбанову сарадњу по питању Украјине.

Орбан је дозволио лидерима ЕУ да одобре почетак преговора за улазак Украјине у блок, али и даље блокира пакет помоћи Кијеву од 50 милијарди евра, о чему би лидери требало да разговарају почетком следеће године.

image