Свет

Украјински гркокатолици против истополних парова: Одлука Ватикана за нас нема правну снагу

Дозвола за благослов истополних бракова је у супротности са учењем Римокатоличке цркве о породици као верној, нераскидивој и плодној заједници љубави између мушкарца и жене, рекао је поглавар те цркве Свјатослав Шевчук
Украјински гркокатолици против истополних парова: Одлука Ватикана за нас нема правну снагуwww.globallookpress.com © ALESSIA GIULIANI/Keystone Press Agency

Свештеници Украјинске гркокатоличке цркве (УГКЦ) неће давати благослов истополним заједницама, а декларација коју је издао Ватикан нема правну снагу за украјинске гркокатолике, саопштио је поглавар те цркве Свјатослав Шевчук.

"Декларација тумачи пасторално значење благослова у Латинској цркви, а не у Источним католичким црквама. Не бави се питањем католичке вере или морала, не даје никакве одредбе Кодекса канона за источне цркве и не помиње источне хришћане. Та декларација се односи на чисто латинску цркву и нема правну снагу за вернике Украјинске гркокатоличке цркве", навео је Шевчук у саопштењу објављеном на сајту те верске организације.

Додао је да је значење појма "благослов" у УГКЦ и Латинској цркви различито, а према предању византијског обреда, то значи "одобрење, дозволу или чак наредбу".

"Дозвола за благослов истополних бракова је у супротности са учењем Римокатоличке цркве о породици као верној, нераскидивој и плодној заједници љубави између мушкарца и жене", истакао је Шевчук.

Претходно је папа Франциско дозволио римокатоличким свештеницима да благосиљају истополне парове, под условом да благослови нису део редовних црквених ритуала или литургија.

У документу се наводи да такви благослови не би давали легитимитет "нерегуларним ситуацијама", већ би били знак да Бог прихвата све. Наглашава се и да благослов не треба мешати са сакраментом хетеросексуалног брака.

image