Русија

Захарова: "Неутрална" Шведска воли да помаже нацистима, некада Немачкој, а данас Украјини

Портпаролка руског Министарства спољних послова говорила је о паралелама између шведске помоћи нацистичкој Немачкој и Украјини, о фашистичким маршевима којих је све чешће у Европи и о истрази експлозија на Северном току
Захарова: "Неутрална" Шведска воли да помаже нацистима, некада Немачкој, а данас Украјиниwww.globallookpress.com © MFA Russia/via Globallookpress.com

Шведској није први пут да помаже нацистичком режиму, поручила је портаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова на брифингу указујући на инсистирање шведског министра спољних послова Тобијаса Билстрома да ЕУ мора да пошаље 50 милијарди евра "кијевским нацистима".

"Мање никако, више може. Без предуслова, без одобрења, без одлагања. А Шведска ће, обећава Билстром, одбацити све предлоге компромиса у вези са све већим празнинама у европском буџету. Новац иде Зеленском и тачка", указује Захарова.

У прошлости је Шведска већ показала сличну преданост нацистичком режиму, и то у време Другог светског рата – упркос чињеници да се Стокхолм тада званично држао политике неутралности, подсећа Захарова и указује на документа са којих је сада скинута тајност, од којих су неки представљени на изложби "Велики отаџбински рат: 19. 11. 1942 – 7. 11. 1944.".

Прочитала је као пример извештај народног комесара Ратне морнарице СССР Николаја Герасимовича Кузњецова народном комесару СССР Вјачеславу Михајловичу Молотову у коме је забележено да је Шведска прекршила неутралност на мору и тајно подржала Трећи рајх.

"Ако упоредимо документе из периода Другог светског рата и Специјалне војне операције, испоставља се да је Стокхолм једном ногом у колаборационистичкој прошлости заједно са нацистима, а другом у будућности са НАТО-ом, како то шведски лидери воле да кажу. Ипак, никако да направе тај последњи корак", наводи она.

У Европи све чешће величају нацисте

У многим европским земљама се одржавају фашистички маршеви и велича се нацизам, а то, заједно са ширењем неонацизма и других пракси доприноси ескалацији савремених облика расизма, расне дискриминације, ксенофобије и нетолеранција, указује Захарова.

Ти срамни догађаји за сваку осуду, потребно је скренути пажњу међународне заједнице тако да организатори и власти држава у којима се одвијају осете негодовање и неодобравање светске већине, позива она. Потребно је предузети све законске мере да се разоткрију организатори и учесници, тако да сама пракса одржавања ових "традиционалних" скупова постане незамислива, наводи она.

У Бугарској се у фебруару одржава "Луков" марш, у Летонији марш ветерана "Вафен-СС" у знак сећања на летонске СС легионаре, а сличне догађаје има и Италија.

У Пољској сваке године 11. новембра националисти одржавају "маршеве за независност" који су се последњих година претворили у један од највећих скупова европских крајње десничарских снага, указује Захарова и наводи да се на њима могу чути пароле попут "смрт Јеврејима".

У јуну 2021. године је више од 160 јавних личности из земље послало отворено писмо пољском министру културе с захтевом да "престане да финансира фашизам", након што је влада одредила помоћ Удружењу "Марш независности".

У Шпанији се од 2007. Године сваког фебруара окупљају чланови екстремно десничарских организација и маршширају Мадридом показујући фашистичке симболе у ​​знак сећања на погинуле војнике шпанске добровољачке Плаве дивизије, наводи Захарова.

"Ова формација се борила у саставу немачких трупа, попут 250. дивизије Вермахта на територији СССР-а у периоду од 1941. До 1943, и учествовала је у опсади Лењинграда", али их шпански и англосаксонски медији све чешће називају "храбрим и неустрашивим ратницима", указује она.

Величање њихових подвига у Русији је хула, исмевање сечања на стотине хиљада становника Лењинграда који су умрли од глади и бомбардовања, Русија то неће заборавити, закључује она.

Данска одбија да пружи правну помоћ у истрази експлозије на Северном току

Генерално тужилаштво Данске је и овог децембра одбило да на захтев Генералног тужилаштва Руске Федерације пружи информације о истрази саботаже на гасоводима Северни ток 1 и 2, указује Захарова.

"То нас није изненадило. Само су потврдили да данске власти прикривају истину о правим налогодавцима и извршиоцима терористичких напада", објашњава она.

Као и у марту ове године, Копенхаген се и сада позвао на апсурдну тврдњу да би испуњење руског захтева могло наводно да угрози безбедност Данске.

Упркос препрекама, Русија ће наставити да тежи ефикасној, транспарентној и неполитизованој истрази терористичких напада, закључила је.

САД користе Украјину да напуне џепове

САД покушавају да пронађу средства, буквално копају по дну бурета, како би одржали Кијев, указује Захарова.

"Од почетка СВО укупан износ помоћи Кијеву из Вашингтона износио је око 113 милијарди долара. Половина је отишла за војне потребе, остатак за подршку влади и привреди", тврди она. Међутим, њихова невиђена великодушност не може да траје бесконачно, упозорава она.

"Државни секретар САД Ентони Блинкен се није постидео када је рекао да је помоћ Украјини 'ситуација у којој сви добијају, па је треба наставити' и признао да је 90 посто средстава додељених Кијеву заправо уложено за развој америчког војно-индустријског комплекса", истиче она.

Вашингтон је још једном бесрамно признао да Украјина није ништа друго до начин да се напуне џепови, а чињеница да је цена тога стотине хиљада људских живота и осакаћених судбина никада никоме у престоници "лидера демократског света" не смета, закључује она.

image