Свет

Предвиђања "Фајненшел тајмса" за 2024. годину: Од Трампа до банкрота Масковог Икса

Рат у Појасу Газе неће ескалирати, а кинеска економија неће упасти у кризу, пише британски лист
Предвиђања "Фајненшел тајмса" за 2024. годину: Од Трампа до банкрота Масковог Икса© Tanjug/AP Photo/Charlie Neibergall

Британски лист "Фајненшел тајмс" објавио је своју годишњу листу предвиђања за 2024. годину, у којој се дотакли свега од рата Израела и Хамаса до Тејлор Свифт.

ФТ предвиђа да некадашњи амерички председник Доналд Трамп неће победити на изборима који ће у тој земљи бити одржани почетком новембра, али да ће кампања бити најпрљавија до сада.

Избори ће бити тесни, а Трамп ће бити осуђен по барем једној од неколико оптужница које се воде против њега, што ће он представити као политички прогон од стране "криминалне породице Бајден", наводи тај лист.

Они сматрају и да ће 2024. година бити најтоплија до сада, односно да ће у том погледу претећи годину иза нас.

Сукоб Израела и Хамаса неће ескалирати у шири регионални конфликт, пошто чак и ако се сукоб Израела и Хезболаха буде интензивирао, ни Вашингтон ни Техеран не желе рат.

Лист предвиђа и да ће лидер опозиције Кир Стармер постати нови премијер Велике Британије, пошто је извесно да ће парламентарни избори у тој земљи бити одржани током следеће године.

Једино питање је колико ће посланичких места освојити опозициони Лабуристи, пошто је тешко замислити како би актуелни премијер Риши Сунак могао да добије довољно подршке како би остао на власти, пише ФТ.

Кинеска привреда неће запасти у кризу, а економски раст донедавно најмногољудније земље на свету неће пасти испод три одсто.

С друге стране, председнички избори на Тајвану неће довести до сукоба око тог острва, за који Кина и даље сматра да може да поврати дипломатским средствима, наводи ФТ.

Тај лист предвиђа и да ће САД и Европска унија наставити да финансирају Украјину. Они наводе да би потенцијални повратак Трампа у Белу кућу био значајнији проблем од вета мађарског премијера Виктора Орбана, за који би ЕУ "Требало да пронађе решење".

Новинари ФТ-а сматрају и да ће Урсула фон дер Лајен остати на челу Европске комисије и након избора за Европски парламент, али да ће се намучити да то постигне.

Њена навика да намеће политике државама чланицама и блиско усклађивање са Вашингтоном изнервирала је неке европске лидере, наводи тај лист. Ипак, у овом тренутку нема других јаких кандидата.

Владајућа партија у Јужној Африци, Афрички национални конгрес, пашће испод 50 посто подршке на изборима у тој земљи - први пут од победе Нелсона Менделе на председничким изборима 1994. године.

ФТ предвиђа и да Аргентина неће доларизовати своју економију - и поред обећања њиховог новог председника Хавијера Милеја - као и да обновљиви избори електричне енергије неће претећи угаљ на глобалном нивоу.

Тај лист сматра и да ће друштвена мрежа Икс, коју је прошле године купио милијардер Илон Маск, банкротирати, као и да ће дански фармацеутски гигант "Ново Нордиск" бити постати највреднија европска фирма.

За крај, ФТ превиђа да женски музички извођачи неће зарадити више новца од својих мушких колега, иако ће Тејлор Свифт наставити да доминира на када је реч о заради од турнеје.

image