Свет

2023. година кроз објектив: Ово су сцене које ћемо памтити (ФОТО)

Осврнимо се на 2023. годину кроз објективе фоторепортера који су били на правом месту у право време
2023. година кроз објектив: Ово су сцене које ћемо памтити (ФОТО)None © Tanjug/AP Photo/Fatima Shbair

Годинa које за нама била је турбулентна, сведочили смо лепим и мање лепим догађајима, али и онима који су потпуно променили свет.

С обзиром да "слика говори више од хиљаду речи", осврнимо се на 2023. годину кроз објективе фоторепортера који су били на правом месту у право време.

Ескалација сукоба између Палестине и Израела поново је донела патњу у Појас Газе. Од напада Хамаса на Израел 7. октобра убијено је више од 21.100 Палестинаца и најмање 1.200 становника Израела.

Немилосрдно су убијана деца и читаве породице.

Живот у Гази, међутим, није и неће стати. Свакога дана, у незамисливим условима, рађају се нови животи.

Сукоб у Гази отежао је и снабдевање храном, водом и горивом, а заразне болести шире се великом брзином.

Америчке власти су у 2023. години подигле четири оптужнице против бившег председника Доналда Трампа, у јеку његове кампање за повратак у Белу кућу. 

Више од 100.000 Јермена у септембру је избегло из Нагорно-Карабаха, а након најновијег сукоба ове државе са Азербејџаном.

На самом почетку године, у фебруару, разорни земљотреси погодили су Турску и Сирију. Том приликом живот је изгубило 59.259 људи у Турској, а 121.704 особа је повређена. Страдало је 8.476 Сиријаца, док је 14.500 задобило повреде.

Британски краљ Чарлс крунисан је 6. маја 2023. године у Лондону. Чарлс је титулу краља стекао након смрти краљице Елизабете Друге, која је на трону била 70 година и 214 дана.

Ову годину обележила је хладна зима...

... и врело лето, према прогнозама научника можда и најтоплије у историји мерења.

Српски тенисер Новак Ђоковић проглашен је за најбољег спортисту света у 2023. године у избору француског спортског листа "Екип" и новим рекордима (међу којима је и више од 400 недеља на првом месту АТП листе) постао најбољи тенисер свих времена. А на самом почетку године Новак је подигао пехар турнира "Аустралијан опен" на чије терене се враћа већ 15. јануара 2024. године.

Други круг председничких избора у Турској одржан је 28. маја. Победу је однео Реџеп Тајип Ердоган са 52,18 одсто гласова, док је глас његовом противнику Кемалу Киличдароглу дало 47,82 процената бирача.

Годину за нама обележиле су и ове фотографије:

image
VV inauguration
banner