Свет

Турска привела 33 особе осумњичене за сарадњу са Мосадом

Осумњичени су имали за циљ да идентификују, надгледају, нападну и киднапују стране држављане који живе у Турској као део међународне шпијунске операције
Турска привела 33 особе осумњичене за сарадњу са Мосадомwww.globallookpress.com © Shadati/XinHua

Турске власти привеле су 33 особе осумњичене да су шпијунирале за израелску обавештајну службу Мосад, пренео је турски канал "ТРТ Хабер", додајући да полиција трага за још 13 особа.

Како се наводи, полиција је извршила истовремене рације на 57 локација у осам провинција у оквиру истраге коју је покренуо антитерористички биро Канцеларије истанбулског тужиоца.

Турски министар унутрашњих послова Али Ерликаја потврдио је извештаје о притвору, напоменувши да су приведени пратили стране држављане.

"Осумњичени су имали за циљ да идентификују, надгледају, нападну и киднапују стране држављане који живе у Турској као део међународне шпијунске операције", навео је Ерликаја и додао да је од притвореника заплењено 143.830 евра, 23.680 долара, пиштољ, велики број метака и дигиталног материјала који потврђује незаконите радње.

Локални стручњаци не искључују да је операција изведена у оквиру мера предузетих у Турској против Мосада, чије је руководство раније најавило могућност отмице представника радикалног палестинског покрета Хамас на територији Турске. 

Турске власти су упозориле Израел на озбиљне последице покушаја спровођења таквих планова.

Турски медији подсећају да је у мају прошле године турска обавештајна служба открила обавештајну мрежу Мосада у Истанбулу, када је приведено 11 људи, а месец дана касније приведено је још седам израелских обавештајаца. 

Још једна успешна операција турских обавештајних служби против Мосада односила се на спасавање хакера из Палестине, који је хаковао израелски ПВО систем "гвоздена купола".

image