Свет

Си-Ен-Ен: САД тајно продужиле споразум о продужетку војног присуства у Катару

Ради се о ваздушној бази Ел-Удеид, која се налази у пустињи југозападно од Дохе, највећој војној бази САД на Блиском истоку, која може да прими више од 10.000 америчких војника
Си-Ен-Ен: САД тајно продужиле споразум о продужетку војног присуства у Катару© Cherie A. Thurlby/USAF/Getty Images

САД и Катар су тајно продужили споразум о стационирању америчких трупа у највећој ваздушној бази на Блиском истоку Ел-Удеид на још десет година, јавља Си-Ен-Ен, позивајући се на званичнике.

"Сједињене Државе су тајно склопиле споразум којим се продужава војно присуство у главној бази у Катару за још десет година", наводи Си-Ен-Ен позивајући се на три америчка војна званичника и још један добро упућен извор.

Како се наводи, реч је о ваздушној бази Ел-Удеид, која се налази у пустињи југозападно од Дохе, највећој војној бази САД на Блиском истоку, која може да прими више од 10.000 америчких војника.

У децембру 2023. године, шеф Пентагона Лојд Остин посетио је ту базу и изразио захвалност катарским властима на повећању улагања у њу, али није дао никакве изјаве о продужењу уговора.

Остин је раније најавио покретање мултинационалне операције "Чувар просперитета за заштиту Црвеног мора и Аденског залива" због све чешћих напада јеменских Хута на трговачке бродове. 

Портпарол Пентагона Патрик Рајдер рекао је да се више од 20 земаља придружило операцији коју предводе САД.

image