Србија и Балкан

Амерички бомбардери Б-1Б сутра изнад БиХ; Вулићева: Лицемерни сте

Да ли је то још један покушај да уплашите све они који нису слепи послушници глобалиста?, упитала је Шеф Клуба СНСД-а
Амерички бомбардери Б-1Б сутра изнад БиХ; Вулићева: Лицемерни стеwww.globallookpress.com © Usaf

Два бомбардера Б-1Б Ланцер Ваздушних снага Сједињених Америчких Држава ће у уторак извршити ниски прелет изнад Сарајева и других градова у Босни и Херцеговини као знак чврстог партнерства између САД и Оружаних снага БиХ (ОСБиХ), саопштено је из Амбасаде САД у Сарајеву.

Како је наведено биће то знак трајне посвећености САД суверенитету, територијалном интегритету и мултиетничком карактеру Босне и Херцеговине.

"Обележавамо трајну везу између САД-а и Босне и Херцеговине. Прелет показује нашу посвећеност изградњи снажних билатералних односа и доказ је заједничких вредности и циљева. Сарадњом и разумевањем градимо пут ка будућности мира, сигурности и просперитета у региону", саопштио је генерал Џејмс Хецер, припадник Ваздушних снага САД-а и командант америчких ваздушних база у Европи, ваздушних снага у Африци и Заједничке ваздушне команде НАТО савеза.

Бомбардери ће прелетети Сарајево, али ће моћи да се виде у целој земљи. Осим тога, летелице ће учествовати у заједничком војном догађају у близини Тузле који ће укључивати ангажман Заједничке тактичке ваздушне контроле Оружаних снага Босне и Херцеговине (ОС БиХ) и Специјалних снага Војске САД-а.

Овај догађај је природни наставак напредних билатералних обука на принципу "војска војсци", нагласили су из Амбасаде САД.

Бомбардери Б-1Б стационирани су у британској бази РАФ Фаирфорд у склопу последњег циклуса операције Ударна група бомбардера (Бомбер Таск Форс).

Мисије у склопу ове операције омогућавају ваздухопловцима да, како су истакли, континуирано проводе хитне операције широм света са циљем одржања глобалне стабилности и сигурности, омогућавајући јединицама да се упознају са операцијама у разним регионима.

Авион Б-1Б је тешки бомбардер великог домета који може носити највећи конвенционални терет навођених и ненавођених пројектила и он чини окосницу америчких снага за далекометно деловање. Способан је да у кратком року користи велике количине прецизног и непрецизног наоружања против сваког непријатеља, било где у свету.

Амбасада Сједињених Држава у БиХ је нагласила да прелет може бити отказан због неповољних временских услова.

Вулић: Не треба нам таква демократија

Лицемерство и бахатост најбоље описују Амбасаду САД у Сарајеву, рекла је Шеф Клуба СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сања Вулић, реагујући на саопштење америчке амбасаде

Вулићева је рекла да је веома малициозно да на тај начин обележавају, како кажу, трајну везу између САД и БиХ имајући на уму блиску прошлост када су бомбардовали Републику Српску.

 "Не бих се изненадила да из те летелице проспете и пар врећа осиромашеног уранијума јер њиме сте трајно обележили територију БиХ и то није вам уопште страно, напротив", нагласила је Вулићева.

Она је рекла да би волела бар једном да јавност у БиХ, посебно у Републици Српској добије искрен одговор од Амбасаде САД у Сарајеву шта је за њих партнерство.

"Да ли су то бомбардери које нам тако здушно рекламирате као пластичне играчке, а не, како сте сами написали, летелице које у кратком року користе велике количине наоружања против непријатеља свуда у свету. У ком свету? У свету где се под плаштом борбе за демократију шаљу бомбардери да нам демонстрирате силу, да траумирате народ, недужну децу или је то још један покушај да уплашите све они који нису слепи послушници глобалиста?", упитала је Вулићева.

Она је поручила запосленим у Амбасади САД у БиХ да им је узалудан труд што се тиче оних који имају главу да мисле, очи да виде и уши да чују, али народу и деци у БиХ није потребна та врста демократије коју пропагира Амбасада САД у БиХ а која подразумева демонстрацију силе и страха.

"Таква врста демократије није потребна никоме у свету, па ни вашим непријатељима. Ми у Републици Српској и БиХ добро знамо резултате вашег сећијашког политичарења и 'демократије' са сарајевских миндера", нагласила је Вулићева.

image