Свет

Суђење Трампу због наводне финансијске преваре: Тужилац тражи казну од 370 милиона долара

Бивши председник се терети за то да је манипулишући вредношћу своје имовине обмањивао банке и осигураваче
Суђење Трампу због наводне финансијске преваре: Тужилац тражи казну од 370 милиона долараGetty © Photo by Andrew Kelly-Pool/Getty Images

Генерални тужилац Њујорка затражио је од судије који је надгледао суђење против Доналда Трампа да казни бившег председника САД са око 370 милиона долара, рекавши да је суђење показало да је он тај износ стекао незаконитим деловањем.

Реч је о знатно већој суми од 250 милиона долара што је крајем 2022. године тражила државна тужитељка Летиша Џејмс када је подигла оптужницу против Трампа, наводећи да је лажно представљао вредност своје имовине, пише "Њујорк тајмс".

Трампови адвокати су истакли да "главни тужилац није успео да докаже свој случај и да нема право на било какву олакшицу".

Следеће недеље адвокати ће изнети завршне речи пред судијом Артуром Енгороном, који је рекао да ће покушати да донесе одлуку до краја јануара.

Суђење против Трампа у цивилној парници за финансијску превару почело је у октобру 2022, након што је тужилаштво оптужило бившег председника да је стекао више од милијарду долара тако што је инвеститоре и банкаре лагао о вредности своје имовине.

image